Külföld

ENSZ-jelentés: valóban történt nemi erőszak és kínzás a kijevi régióban

Dévai LászlóDévai László

2022. május 10. 14:42

A jelentés szerint a szexuális bántalmazások elszenvedői elsősorban nők és gyerekek voltak.

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője, Matilda Bogner összesen 14 települést járt be a kijevi és csernyihivi régióba. A vizsgálat célja az volt, hogy kiderítse: igazak-e a vádak, miszerint a visszavonuló orosz katonák civileket kínoztak és erőszakoltak meg – írja a BBC.

A jelentés szerint a szexuális bántalmazások elszenvedői elsősorban nők és gyerekek, a megcsonkított holttestek arra utalnak, hogy a nemi erőszak mellett rendszeresen kínozták is őket.

Bogner jelentése arról is említést tesz, hogy az orosz katonák sokszor meztelenségre kényszerítették a civileket és nemi erőszakkal fenyegették őket. Az emberi jogi megfigyelő szerint az ukrán és az orosz vezetésnek is ki kell vizsgálnia az Ukrajnában történteket, továbbá mindkét katonai vezetést megkérte, hogy tartózkodjanak a további jogsértésekről.

Az ENSZ-jelentés megemlíti, hogy több száz oktatási- és egészségügyi intézmény semmisült meg, valamint ötven imahely is megsérült.

A genfi ​​sajtótájékoztatón Bogner azt mondta, hogy az elesett civilek száma több ezerrel magasabb, mint az eredetileg közölt 3381-es szám. A halálozások száma várhatóan csak nőni fog a civil lakosság körében, mivel rengetegen maradtak orvosi segítség nélkül.

Nyitókép: Scott Peterson / Getty Images

#Külföld#ensz#ensz-jelentés#nemi erőszak#kínzás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk