Külföld

Zelenszkij: Nem vagyunk hajlandók ukrán területeket átengedni Oroszországnak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 2. 20:55

Több ezer ukrán katona és civil halála lenne hiábavaló, ha engednének az orosz követeléseknek, mondta az ukrán elnök a görög közszolgálati televíziónak adott interjúban.

„Az ukránok nem hajlandók feladni Ukrajna területének egy részét sem Oroszország javára, különösen több ezer katona és civil ukrán halála után” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ERT görög közszolgálati televíziónak adott interjújában.

Zelenszkij szerint Oroszország erőszakkal változtatja meg a határokat. „Készek vagyunk területi integritásunk helyreállítására. Ellenkező esetben, ha feladnánk területünk egy részét Oroszország számára, az azt jelentené, hogy az emberek hiába haltak meg” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Oroszország biztosan nem hagy fel újabb területek megszerzésével, hiszen a Krím-félsziget 2014-es önkényes bekebelezése után sem állt meg. „Adjunk nekik egy kis pihenőt, mielőtt 2-3 év múlva új agresszióba kezdenek? Erre mi nem vagyunk hajlandók” – mondta Zelenszkij.


Az elnök cáfolta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szavait, miszerint a kétoldalú tárgyalásokon az Oroszország elleni szankciók feloldásáról tárgyaltak volna. „Biztos, hogy az ukrán és orosz delegáció képviselői tárgyalásain a szankciók feloldásának kérdése nem vetődött fel, és nem is vethető fel” – jelentette ki Zelenszkij.

„A gyilkosságokért, a megszállásért és a jogellenes invázióért kiszabott kemény szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg a háború véget nem ér, amíg vissza nem kapjuk a területeinket” – fejtette ki az ukrán államfő.

Nyitókép: Volodymyr Tarasov/Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#volodimir zelenszkij#interjú#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk