Külföld

Ismét ebolajárvány tört ki Afrikában

rtl.hurtl.hu

2022. április 24. 9:31

Eddig egy esetet erősítettek meg, a 31 éves férfi meghalt, előtte egy hétig otthon volt. A következő napokban megkezdik a lakosság beoltását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság egészségügyi hatóságai pénteken ebolajárvány kitörését jelentették be, miután az északnyugati Mbandaka városában megerősítették egy esetet.

A CNN cikke szerint ez a harmadik ebolajárvány 2018 óta, 1976 óta pedig már a tizennegyedik.

A pozitív hír az, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság egészségügyi hatóságai rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal az Ebola-járványok gyors megfékezésében

– mondta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója.

Az országban eddig csak egy esetet erősítettek meg. A beteg egy 31 éves férfi volt, akinél a tünetek április 5-én kezdődtek. Egy helyi egészségügyi intézményben kért kezelést, miután több mint egy hétig otthon volt. A férfit április 21-én egy ebola-kezelő központba szállították intenzív ellátásra, de még aznap meghalt – közölte a WHO.

A következő napokban megkezdik a lakosság beoltását.

„Mbandakában sokakat beoltottak már ebola ellen, ami segíthet csökkenteni a betegség hatását. Akik 2020-ban felvették már a vakcinát, újra megkapják az oltást” – mondta Moeti. 

Az elhunyt beteget „biztonságos és méltóságteljes temetésben részesítették. Ez magában foglalta a hagyományos temetési szertartások módosítását oly módon, hogy minimálisra csökkentsék annak kockázatát, hogy fertőző folyadékok megfertőzzék a résztvevőket” – közölte a WHO. (A hagyományos szertartások része például a halottak mosdatása is.) Aki kapcsolatba került a beteggel, megfigyelés alatt tartják. 

Az ebola súlyos, gyakran halálos betegség, a halálozási arány 25 és 90 százalék közötti.

Már elérhető olyan hatékony kezelés, amelyet ha megkapnak időben a betegek, akkor a túlélési esélyeik jelentősen javulnak. 

A Házipatika cikke szerint a fertőzést csak a beteggel vagy annak holttestével közvetlenül érintkezve lehet elkapni, a vírus csak testnedveken keresztül terjed. Az átlagos lappangási idő jellemzően igen rövid, 5-10 nap. 

Az ebola első tünete a magas láz, ezt olyan általános tünetek kísérik, mint a fej- és hasfájás, a hányás, a gyomorfájdalom, később pedig a vérzés. Utóbbi alatt szembevérzést, belső vérzéseket, esetleg véres hasmenést értünk.

Ha a beteg nem hal meg, akkor az ötödik-hatodik napon lassú javulás kezdődik, ami viszont igen sokáig tart: a gyógyuló ebolás még hetekig rossz állapotban van, gyenge, nagyon sokáig kell kórházban ápolni.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2018 és 2020 között több mint 2000 ember halt meg a betegségben.

Nyitókép: JC Wenga/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#kongói demokratikus köztársaság#ebola#járvány#afrika

Címlapról ajánljuk