Külföld

Luxemburgban máshol van a tűréshatár: egy erdei sufni bővítése miatt mondott le a környezetvédelmi miniszter

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 22. 17:31

A luxemburgi ingatlanpanama azért robbant ki, mert Carole Dieschbourg szabálytalanul járhatott el, amikor építési engedélyt adott képviselőtársa természetvédelmi övezetben található kerti fészerének bővítésére.

Váratlanul lemondott tisztségéről Carole Dieschbourg, luxemburgi környezetvédelmi miniszter, miután az ügyészség kérte, hogy a parlament függessze fel mentelmi jogát, egy 2019-ben, vélhetően szabálytalanul kiadott építési engedéllyel kapcsolatos vizsgálat miatt, írja az MTI.

Carole Dieschbourg képviselőtársa, Roberto Traversini egy luxemburgi kisváros, Differdange alpolgármestere volt 2014-től egészen 2019 szeptemberéig, amikor a rendőrség vizsgálatot indított ellene. A hatóságok azzal vádolták, hogy illegálisan végzett munkálatokat a Natura 2000 természetvédelmi övezetben található kerti fészerén (a fenti nyitóképen látható épületről van szó).

A rendőrség szerint Traversini a munkálatok megkezdése előtt nem rendelkezett az épület bővítéséhez szükséges engedéllyel. Dieschbourgot azzal vádolják most, hogy törvénysértő módon utólagosan adta meg az engedélyt párttársa számára.

A környezetvédelmi miniszter a sajtó előtt jelentette be lemondását, szemmel láthatóan könnyeivel küzdve. A kormánykoalícióban résztvevő Zöldek pártjának politikusa továbbra is tagadta, hogy szabálytalanul járt el, amikor építési engedélyt adott képviselőtársának. „Nincs miért szemrehányást tennem magamnak, de nem lenne felelősségteljes, ha a kollégáimnak nehéz pillanatokat kellene átélniük az ügy miatt.”

Carole Dieschbourg pénteki bejelentése közben – Fotó: RTL.lu

Dieschbourg az idén a média figyelmének középpontjába került egy 100 millió eurós szerződés miatt is, amelyet minisztériuma egy hulladékgazdálkodási vállalatnak ítélt meg annak ellenére, hogy a jogi szakvélemény szerint nem volt jogalapja a pályázat odaítélésének.

Dieschbourg tisztségét átmenetileg Claude Turmes energiaügyi miniszter veszi át.

Nyitókép: RTL.lu

#Külföld#ingatlanpanama#luxemburg#környezetvédelmi miniszter#lemondás

Címlapról ajánljuk