Külföld

Az amerikaiaknak fogalmuk sincs, mi lesz az Ukrajnába küldött fegyvereikkel

Dévai LászlóDévai László

2022. április 20. 8:30

Az elemzők szerint ez egy tudatosan vállalt kockázat a Biden-adminisztráció részéről.

Az Egyesült Államoknak kevés módja van nyomon követni az Ukrajnába küldött páncéltörő, légvédelmi és egyéb fegyverek jelentős részét – állítja a CNN washingtoni forrásokra hivatkozva.

Az amerikai hadsereg már a háború kezdetét megelőzően is rengeteg fegyvert szállított az ukránoknak, a fegyverszállítmányok pedig az orosz megszállás óta sem álltak le, a mai napig számtalan felszerelés érkezik a tengerentúlról.

Ukrajna felfegyverzése nem kockázatmentes az USA szempontjából, mivel ezeknek a katonai eszközöknek a felhasználási módja, esetleges majdani értékesítése nincs konkrét szabályokhoz kötve. Leegyszerűsítve: jelenleg az a helyzet, hogy amit az ukránok Amerikától kapnak, az az övék, azt csinálnak ezekkel a fegyverekkel, amit akarnak. Az elemzők szerint ez veszélyes játék lehet, pláne úgy, hogy jelenleg nincs olyan kormányzati vagy katonai szerv, ami ellenőrízni tudná, hogy mi lesz a háborúba küldött fegyverekkel.

Mindent összegezve a Biden-adminisztráció részéről ez egy tudatosan vállalt kockázat.

Az Egyesült Államok kormányzata úgy ítélte meg, hogy a több száz millió dollár értékű felszerelés átruházása elengedhetetlen ahhoz, hogy Ukrajna fel tudja tartóztatni az orosz hadsereget. Egy magas rangú védelmi tisztviselő kedden azt mondta, hogy az ukránoknak küldött fegyverszállítmány minden bizonnyal a közelmúlt legnagyobb Amerika által támogatott felfegyverzési akciója. A tisztviselők és védelmi elemzők szerint ugyanakkor nem biztos, hogy okos dolog mindenféle kontroll nélkül Ukrajnába önteni a fegyvereket, mivel hosszútávon nem lehet tudni, hogy ezek az eszközök végül milyen hatalmak kezében köthetnek ki.

Egy védelmi ügyekben bennfentes forrás szerint a Biden-adminisztráció számolt azzal a kockázattal is, hogy az ukránok erők mellett más katonai szervezetek is hozzájuthatnak a fegyverekhez, de Washington szerint jelenleg az jelentené a nagyobb kockázatot, ha az oroszok sikereket tudnának elérni Ukrajnában. 

Nyitókép: Allison Joyce / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#egyesült államok#ukrajna#usa#fegyver#fegyverszállítás#joe biden

Címlapról ajánljuk