Külföld

Nem köthetnek ki az orosz oligarchák jachtjai az olasz kikötőkben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 18. 7:55

A tiltás gyakorlatilag az összes, 500 tonnánál nehezebb, orosz zászló alatt hajózó vízi járműre érvényes. 

Olaszország vasárnaptól kitiltotta az orosz zászló alatt közlekedő hajókat az Európai Unió Oroszország elleni ötödik szankciócsomagjának részeként, írja az Euractiv.

A kikötői hatóságok főparancsnokságának körlevele az április 8-án kiadott uniós irányelvnek megfelelően megtiltotta az olasz kikötőkbe való belépést az orosz zászló alatt közlekedő hajóknak és azoknak a hajóknak, amelyek február 24. után változtatták meg a lobogójukat, a szankciók elkerülése érdekében.

Az olasz kikötőkbe a továbbiakban nem hajózhatnak be az 500 bruttó tonnánál nagyobb teherbírású személyszállító és teherhajók, valamint a kereskedelmi tevékenységet és nemzetközi hajózást végző orosz hajók. Az országban horgonyzó hajóknak tevékenységük befejezése után azonnal el kell hagyniuk az országot. A rendelkezések értelemszerűen vonatkozank az orosz oligarchák megajachtjaira is, amik mostanáig előszeretettel horgonyoztak népszerű olasz városok kikötőiben.

Az olasz hatóságok kevés kivételt engedélyeznek csak. A tilalom nem érvényes segítségnyújtásra szoruló hajóra vagy biztonsági okokból történő sürgős kikötés esetére.

A tilalom bevezetésével egyidőben az olasz nagykövet Kijevbe utazott. Az ukrajnai olasz nagykövetség, március 3-án, az orosz inváziót követően zárt be, most ismét felhúzta az olasz zászlót, és hétfőtől teljes mértékben működőképes.

Nyitókép: a 140 méter hosszú, 700 millió dolláros Seherezádé nevű szuperjacht Carrara kikötőjében, március 23-án. A hajó állítólag Vlagyimir Putyinhoz köthető – Fotó: Laura Lezza/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#olaszország#európai unió#szankciók#oligarcha#jacht#kikötő

Címlapról ajánljuk