Külföld

Macron első körös győzelmét jósolja a hivatalos exit poll

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 10. 20:33

Az Ipsos mérése szerint a jelenlegi elnök a szavazatok 28,1 százalékát szerzi meg a francia elnökválasztás első fordulójában, míg a szélsőjobboldali Marine Le Pen 23,3 százalékkal a második.

Kijött a hivatalos Ipsos exit-poll a vasárnapi francia elnökválasztás első fordulójáról, írja a Sky News. A szavazatukat leadó állampolgárok megkérdezésén alapuló mérés szerint Emmanuel Macron, a jelenlegi francia elnök a szavazatok 28,1 százalékát szerezte meg, míg legfőbb riválisa, a szélsőjobboldali Marine Le Pen 23,3 százalékkal a második.

Hacsak nem csúszott valami, az előrejelzés eredményeit rendkívüli mértékben torzító hiba az exit poll mérésbe, akkor a fentiek alapján arra lehet számítani, hogy az utóbbi hónapban rendkívül szorossá vált francia elnökválasztás első etapját a hatalomban lévő Macron nyeri.

Hetekkel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a jelenlegi elnök biztosan megnyeri második ciklusát, de a kettejük közti különbség jelentősen csökkent, miközben ő az ukrajnai háborúra, Marine Le Pen pedig az otthoni problémákra koncentrált. Az 53 éves Le Pen harmadszor próbálkozik az elnöki székért, mostani megerősödő népszerűsége részben fő szélsőjobboldali riválisa, Eric Zemmour volt újságíró népszerűségének csökkenéséből is táplálkozott.

A francia választók április 24-én ismét az urnákhoz járulnak, hogy a szavazás második fordulójában eldöntsék, a talpon maradó két jelölt közül.

Nyitókép: Louise Delmotte/Getty Images

#Külföld#franciaország#elnökválasztás#emmanuel macron#marine le pen#exit poll

Címlapról ajánljuk