Külföld

Lemondott a norvég védelmi miniszter, mert évek óta viszonya volt egy fiatalabb nővel

Dévai LászlóDévai László

2022. április 9. 20:06

Odd Roger Enoksen 2005-ben került kapcsolatba egy akkor tizennyolc éves gimnazistával.

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök, szerint a lemondás volt az egyetlen helyes döntés. A miniszterelnök ezzel elfogadta Odd Roger Enoksen lemondását – adta hírül az MTI.

Rosz döntéseket hoztam és maradéktalanul bocsánatot kérek, amiért a cselekedeteim megnehezítették mások életét

– jelentette ki röviddel korábban a 68 éves Enoksen az NTB norvég hírügynökségnek.

Enoksen 2005-ben került kapcsolatba egy akkor tizennyolc éves gimnazistával, akivel Oslóban találkozott, amikor a lány az osztályával a fővárosban járt iskolai kiránduláson. A diákok meglátogatták a norvég parlamentet, és találkoztak Enoksennel is, aki akkor ötvenéves és parlamenti képviselő volt.

Az iskolai kirándulás után a politikus és a gimnazista kapcsolatban maradtak, amely később állítólag igen szoros viszonnyá alakult.

Legalább tizenkét alkalommal Enoksen irodájában találkoztak 2006 vége és 2007 között, amikor a férfi energiaügyi miniszter volt. Ezt a már harmincas éveiben járó nő mondta el, aki szerint az említett találkozókon szexuális aktus is történt.

Azt is elmondta, hogy csodálta a politikust, aki a hatalmát és a pozícióját arra használta fel, hogy mindent elérjen, amit akar.

A volt miniszter megerősítette, hogy a fiatal nő többször is járt az irodájában, de cáfolta, hogy testi kapcsolat lett volna közöttük. Mint fogalmazott: csak azt követően alakult ki közöttük intim viszony, amikor 2007-ben távozott a kormányból.

Jonas Gahr Store kormányfő újságíróknak elmondta: Enoksen a tavaly októberi miniszteri kinevezése előtt nem tájékoztatta őt a viszonyról, az információ birtokában „más következtetésre” jutott volna.

Nyitókép: Mark H. Milstein / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#norvégia#védelmi miniszter#odd roger enoksen

Címlapról ajánljuk