Külföld

Romániában mégsem osztják ki a jódtablettákat

Dévai LászlóDévai László

2022. április 4. 20:47

Április második feléig elhalasztják Romániában a nukleáris incidens esetére beszerzett harmincmillió jódtabletta kiosztását, mert a családorvosok elutasították, hogy részt vegyenek egy ilyen bürokratikus akcióban – írja az MTI.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a hatóságok előbb tájékoztató kampányt indítanak, szórólapokat készítenek elő, mert nem is szabad szétosztani a tablettákat, amíg meg nem értetik az érintettekkel, hogy a jódtablettákat szigorúan csak hatósági javaslatra, a megfelelő pillanatban szabad bevenni, megelőzésszerű alkalmazásuk értelmetlen és veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat.

Rafila kifejtette: a jódtabletták szétosztása több, mint szervezési probléma, amelyre minden bizonnyal a családorvosok bevonása nélkül is találnak majd megoldást.

Az egészségügyi ellátó rendszer felelős minden romániai páciensért, így a családorvosok is a hozzájuk feliratkozott páciensekért, az ő egészségük nem bürokratikus kérdés

– érvelt a tárcavezető.

Romániában a jászvásári gyógyszergyár március végén küldte szét a megyei közegészségügyi hatóságokhoz az egészségügyi minisztérium megrendelésére rekordidő alatt legyártott, 65 milligrammos kálium-jodid tablettákat, miután az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit.

A jódkészítményt a hatóságok felhívásától számított nyolc órán belül kell bevenni: egyhónaposnál kisebb csecsemők esetében negyed tablettát, 3 éves korig legfeljebb fél tablettát (testsúly függvényében), 3 és 12 év között egy, 12 és 40 év között pedig két egész tablettát. Negyven év felett nem ajánlott a légkörbe került radioaktív jód megkötését akadályozó jódtabletta bevétele, csak rendkívül erős (5 Gray feletti) sugárfertőzés esetén.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

 

#Külföld#románia#jód#jódtabletta#orosz-ukrán háború#háború

Címlapról ajánljuk