Külföld

A magyarországi választásra is hatással lehet a sanghaji covidpánik

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. március 29. 19:12

Még a lakásuk ajtaján sem léphetnek ki az emberek a 24 milliós kínai nagyvárosban, amit két részletben teljesen lezárnak az omikron megjelenése miatt. A helyiek kutyát sétáltatni sem mehetnek, és a szemetet sem vihetik le. 

Pánikba esve vásároltak az emberek a Kína gazdasági fővárosának számító Sanghajban, ahol a hatóságok vasárnap este váratlanul bejelentették, hogy hétfőtől totális zárást rendeltek el a koronavírus terjedése miatt. A 24 millió lakosú várost két részletben zárják le. A várost kettészelő folyó egyik oldalán március 28-tól április elsejéig, a másikat pedig a rákövetkező öt napban, és közben tömeges tesztelést hajtanak végre.

Sanghajban már napok óta terjedt a szóbeszéd, hogy le fogják zárni a várost, de ezt a helyi hatóságok még szombaton is cáfolták, annyira, hogy két embert őrizetbe is vettek rémhírterjesztés miatt.

A városban hetek óta voltak kisebb, két napig tartó lezárások: lakónegyedeket és épületeket kerítettek körbe, megtiltva az ott élőknek, hogy elhagyják a területet. A lezárás gazdaságra gyakorolt hatása miatt aggódó tisztségviselők azonban a városszintű korlátozást elvetették. Ahogy a helyi járványügyi szakértőcsoport egyik tagja kijelentette:

Annak az egész nemzetgazdaságra és a világgazdaságra is hatása lenne.

A sanghaji értéktőzsde, valamint a város kikötője emiatt egyelőre nyitva áll. A lezárt részeken azonban teljesen megállt az élet hétfőre, és kísértetiesen üres utcákat lehet csak látni az egyébként forgalmas negyedekben, ahol még a tömegközlekedés is szünetel. 

Pánikvásárlók rohanták meg a boltokat

A sanghaji hatóságok helyi idő szerint vasárnap este fél kilenckor jelentették be a lezárásokat, és az utcák pillanatok alatt megteltek pánikhangulatban vásárló emberekkel. A BBC sanghaji tudósítójának elmondása szerint a boltoknál az utcán álltak a sorok, a kínai közösségi oldalakon pedig egymás után jelentek meg videók a nyitvatartásukat meghosszabbító élelmiszerüzletek készleteit teljesen felvásárló emberekről, és fényképek az üres polcokról.

Vásárlók egy sanghaji boltab, március 27-én este, a lezárások előtt. Fotó: VCG/VCG via Getty Images


Egy sanghaji a Weibo kínai közösségi oldalon kijelentette, olyan érzés volt a bevásárlás, mintha vesztes háborút vívott volna – írta a CNN. A boltokban akkora tömeg volt, hogy egyesek inkább feladták a küzdelmet. Így járt egy 28 éves nő is, aki a Sixth Tone nevű, angol nyelvű kínai lapnak elmondta:

Teljes volt a pánik. Mindenki berakott mindent a kosárba, amit csak talált. A pénztáraknál elviselhetetlen sorok álltak.

Egy 26 éves gyümölcsárus pedig arról beszélt, már éppen be akarta fejezni a munkát vasárnap este, amikor a telefonjára egymás után kezdtek érkezni a rendelések. Elmondása szerint több mint háromszáz rendelést vitt ki, mire másnap hajnali hat órára végzett:

Az emberek pánikba estek. Attól félnek, hogy nem lesz elég élelmük, hogy kihúzzák a következő pár napot.

Az árus hozzátette, hogy szinte teljesen elfogyott a készlete, és nem tudja, mikor jut újabb szállítmányhoz. 

Lecsapnak a nyerészkedőkre

A hatóságok közben igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy lesz elég élelmiszer a városban, és arra figyelmeztették a boltokat, hogy ne merjenek árat emelni, mert annak súlyos következményei lesznek – írta a Shine című, angol nyelvű sanghaji lap. A lezárt városrészek közelében található szupermarketekben, piacokon és gyógyszertárakban széleskörű ellenőrzéseket tartanak, hogy csak az előírt árakon adják a mindennapi élethez szükséges termékeket.

A hatóságok közölték, hogy akár hárommillió jüanos, azaz majdnem 160 millió forintos pénzbüntetést is kaphatnak azok, akik a járványt kihasználva emelik az árakat, sőt akár a működési engedélyüket is bevonhatják.

Lakásba zárva

A lezárt városrészekben kedden már az otthonaikat sem hagyhatták el az ott lakók, csak tesztelésre mehetnek ki a hatóságok által meghatározott időben. De nemcsak az utcára, a társasházi folyosókra sem léphetnek ki, a szemetet sem vihetik le, az online rendeléseket sem vehetik át, és a kutyasétáltatást is megtiltották az embereknek. A rendeléseket a területen dolgozó járványügyi munkások és önkéntesek gyűjtik össze, és osztják ki, és ők segítenek a szemét kidobásában is.

Egy gyalogos egy üres úton Sanghajban, a lezárások után. Fotó: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images


Eleinte még engedélyezték, hogy kimenjenek a lakóépületeik folyosóira és közösségi tereire, valamint az épület körül található szabad területekre. Egy, a lezárt területen élő lakó a Reuters brit hírügynökségnek a neve elhallgatást kérve elmondta:

A gyerekek tegnap még piknikeztek, és jól szórakoztak.

A magyar konzulátus is zárva, nem lehet szavazni

Járványügyi karantén alá került a Sanghaji Főkonzulátus épülete is, közölte a külképviselet. Ez azt jelenti, hogy a kijárási tilalom és az többi járványügyi korlátozás miatt a Magyarországon bejelentett lakcímmel nem rendelkezők levélszavazatait jelenleg nem tudják fogadni .

Azoknak, akik mégis szeretnének szavazni a magyar országgyűlési választáson, azt javasolták, hogy levélszavazataikat úgy adják postára, hogy azok legkésőbb 2022. április 3-án 19 óráig megérkezzenek Magyarország Pekingi Nagykövetségére, vagy a Csungkingi, illetve a Kuangcsoui Főkonzulátusára, vagy a Nemzeti Választási Irodába, Budapestre.

Rémisztő tömegkaranténok

A sanghaji hatóságok keddi közlése szerint 8,2 millió embert teszteltek az erre a célra kialakított 6300 helyszínen. A nagyvárosban hétfőn majdnem 4500 fertőzést regisztráltak, és közülük majdnem száz fertőzöttnek vannak tüneteik.

Kína többi városához hasonlóan a koronavírussal fertőzött embereknek nem engedélyezik az otthoni karantént, és a tüntetek súlyosságától függetlenül mindenkit az erre a célra felállított központokba szállítanak. A nagyvárosban hat kórházat, két fedett stadiont és egy kiállítási csarnokot is kormányzati karanténná alakítottak, ahol az oda vitt emberek elmondása szerint katasztrofális körülmények fogadták őket.

A CNN beszámolója szerint a kínai közösségi oldalakat elárasztották a karanténokra panaszkodó emberek. 

Egyikük elmondta, hogy kénytelen volt a földön aludni, egy légmentesen lezárt szobában, és semmilyen információt nem kaptak arról, hogy meddig kell maradniuk, miközben újabb és újabb embereket vittek be. Egyikük így panaszkodott a közösségi oldalon:

Férfiak és nők egy helyen vannak karanténba zárva, a magánélet legkisebb lehetősége nélkül. A nyilvános vécéket használjuk, és úgy kell küzdeni az élelemért. A karantén tényleg segít rajtunk?

A Weibo közösségi oldalon egy másik felhasználó kijelentette, hogy a város járványellenes intézkedései kimerülnek abban, hogy bezárják az embereket, és csak utána gondolkodnak el azon, hogy mi legyen.

A betegek reszketve ülnek a földön. Senki sem adott nekünk gyógyszert, és orvos sem látott minket.

Térdre kényszerítheti Kínát az omikron?

Ahogy azt két hete az rtl.hu megírta, az omikron variáns szélsebes terjedésével példátlan nyomás nehezedik Kína egészségügyi rendszerére és a kormányzatra. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a gyorsan terjedő vírusváltozat ugyan nem okoz súlyos megbetegedéseket, nem jár sok halálos áldozattal, de szemmel láthatóan képes megkerülni a kínai „zéró covid” stratégiát.

Az autoriter kínai rezsim a járvány legelején egész metropoliszok lezárásával, szigorú karanténintézkedésekkel fékezte meg az első hullámot, és ezt a stratégiát máig nem vetették el. 

A hatóságok március elején vesztegzár alá helyezték a 17,5 milliós, dél-kínai Sencsen városát, miután egy nap alatt több mint hatvan új fertőzést regisztráltak. Nem sokkal később a kilencmillió lakosú Csilin városát is lezárták.

A lezárt Sanghaj.  Foót:  VCG/VCG via Getty Images


Kína „zéró covid” stratégiája már nem fenntartható, közölte a Reuters brit hírügynökséggel Csen Zsenmin, az Oxfordi Egyetem járványtani professzora, aki szerint fontolóra kellene venni az olyan, a gazdaságot kevésbé zavaró vagy kevésbé erőforrás-igényes intézkedéseket, mint a tünetmentes fertőzöttek otthoni karanténba helyezése.

Ahogy azt egy sencseni vállalkozás tulajdonosa a Reutersnek elmondta:

Az egyetlen mód a normalitás fenntartása és a vírus elfogadása. Külföldön a koronavírus már olyan, mint egy megfázás. Sokan meggyógyultak, és bárhová utazhatnak. Akkor mi miért vagyunk itt csapdába ejtve?


Nyitókép: Járványühyi dolgozó Sanghajban. Fotó: Yang Jianzheng/VCG via Getty Images

#Külföld#kína#koronavírus#járvány#koronavírus-járvány#covid#covid-19#sanghaj#lezárás#karantén#pánikvásárlás#zéró covid

Címlapról ajánljuk