Halálosabb volt a covid a republikánus többségű amerikai államokban, mint a demokratáknálA konzervatív párt tagjai ugyanis nagyobb arányban utasították el az oltást.
Külföld

Halálosabb volt a covid a republikánus többségű amerikai államokban, mint a demokratáknál

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 25. 19:00

A konzervatív párt tagjai ugyanis nagyobb arányban utasították el az oltást.

Nagyobb a rés a két amerikai párt között a koronavírus halálozási arányaiban, mint azt várták, adta hírül az Axios a Virginia Közegészségügyi Egyetem professzorának kutatása nyomán. A koronavírus felmérésük szerint halálosabb volt az USA azon államaiban, ahol többségben vannak a republikánusok a demokratákkal szemben.

Ez a halálozási különbség különösen megnőtt a delta variáns terjedésének idején, amikor a felnőttek számára már rendelkezésre álltak a vakcinák, miközben a vírusnak ez a változata súlyos szövődményeket okozott. Szűkült viszont a rés az omikron hulláma idején, mivel ez a variáns már nem volt annyira halálos, és az oltások kevésbé védtek ellene. A kutatásból az is kiderül: az oltások kifejlesztése előtt épp hogy a demokrata államokban volt halálosabb a járvány.

Az adatokból azt a következtetést vonják le, hogy az USA politikai megosztottságát már a halálesetek is megmutatják.

Szerintük a kulturális és politikai attitűdök attól a ponttól tudták befolyásolni a vírus terjedését és a halálozásokat, hogy a covid elleni védőeszközök – tehát a maszkok és az oltások – országszerte elérhetők lettek. Arra is emlékeztetnek: a konzervatív párt tagjai nagyobb arányban utasították el az oltást.

Boldogkői Zsolt genetikus-virológus azt mondta az RTL Híradónak, amikor Magyarországon eltörölték a kötelező maszkviselést, hogy a felelős magatartás ezentúl is az, hogy beltérben hordjuk a maszkot, még akkor is, ha maszk- vagy oltásellenesek megszólnak. Főként ajánlott ez az idős személyeknek és a valamilyen krónikus betegségben szenvedőknek.

Nyitókép: Amerikai tüntetés a covidszabályok ellen. Fotó: Andrew Lichtenstein / Corbis via Getty Images

#Külföld#usa#konzervatív#covid#oltás#republikánus#demokrata#járvány#halál

Címlapról ajánljuk