Külföld

Amerikában 5,3 millió csirkét ölnek le madárinfluenza miatt

Dévai LászlóDévai László

2022. március 19. 19:31

Előtte 50 ezer pulykát voltak kénytelenek megölni, a mostani eset jóval súlyosabb.

Több mint 5,3 millió csirkét kell megölni az Egyesült Államokban, Iowa államban, miután kiderült, hogy a térségben felütötte a fejét a madárinfluenza – írja a Huffington Post.

Rövid időn belül már a második megerősített madárinfluenzás esetet regisztrálták Buena Vista megyében, körülbelül 257 kilométerre északnyugatra Des Moines-tól. Az első eset során mindössze 50 ezer pulykát kellett megölni, de a mostani jóval súlyosabb, ezúttal egy olyan keltetőben ütötte fel a járvány, ahol több mint 5 millió csirkét tartottak.

Az amerikai mezőgazdasági hivatal adatai szerint nyolc államban összesen 12,6 millió baromfit lesznek kénytelenek megsemmisíteni a madárinfluenza miatt.

A betegség gyors terjedéséről a fertőzött vadon élő madarak, például kacsák és libák tehetnek. Amerikában összesen 24 államban találtak fertőzött egydeket, a szakemberek szerint a vírus közel egy éve kering a vándormadarak körében. Az első iowai esetet március 1-én azonosították, akkor 42 kacsát és libát kellett leölni a nyugat-iowai Pottawattamie megyében. Március 10-én egy közel 916 ezres keltetőben kellett megölni állatot Taylor megyében.

Az amerikai betegségellenőrzési -és megelőzési központ szerint a madárinfluenzás esetek nem jelentenek közvetlen közegészségügyi kockázatot, magyarán az Amerikában terjedő törzs nem terjed állatról emberre.

Nyitókép: Illusztráció / iStock / Getty Images

#Külföld#csirke#egyesült államok#madárinfluenza#iowa állam

Címlapról ajánljuk