Külföld

7,3-as erősségű földrengés rázta meg Japán keleti részét, Fukusima prefektúra is érintett

Dévai LászlóDévai László

2022. március 16. 15:20

A 300 kilométerre fekvő Tokióban is érezni lehetett a rengést, azonnali szökőárriasztást adtak ki az északkeleti part egyes részeire.

Az AP hírügynökség Twitter-posztjából kiderül, hogy Japánt a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés rázta meg magyar idő szerint fél három után pár perccel. A földrengés epicentruma Japán keleti partvidékétől nem messze található, de a rengéseket Tokióban is érezni lehetett.

A japán meteorológia szolgálat rögtön szökőárriasztást adott ki az északkeleti partvidék egyes részeire.

A földmozgást a Csendes-óceán mélyén, 63,1 kilométer mélységben mérték – derül ki az USA geológia szervezetének földrengésfigyelő oldaláról. Egy esetleges cunami veszélyeztetné többek között a Fukusima régióban található majdnem 22 ezer lakosú Namie városát, ami mindössze 51,1 kilométerre fekszik a földrengés centrumától.

Beszámolók szerint nagyon sok épület megrázkódott, egyelőre azonban nem tudni, hogy a hosszan tartó rengés okozott-e további károkat a szintén közelben fekvő fukusimai atomerőműben. Kisida Fumio japán kormányfő közölte, hogy a kabinet megkezdte a kárfelmérést.

A japán meteorológiai szolgálat szerint akár egyméteres árhullám is lehetséges a tengerpartokon.

– közölte az MTI.

A japán katasztrófavédelem arra figyelmezteti a lakosságot, hogy nagy valószínűséggel elő fognak fordulni utórengések is, így mindenkit arra kérnek, hogy fokozottan figyeljenek és ha tehetik, maradjanak biztonságos helyen.

A helyszínről elkezdték feltölteni a földrengésről készült videókat a Twitterre, a rövid felvételeken látszik, ahogy a földmozgás valósággal dobálja a lakások berendezéseit és a tömegközlekedési eszközöket.

Nyitókép: USGS

#Külföld#cunami#szökőár#japán#földrengés#namie

Címlapról ajánljuk