Külföld

Megduplázódtak az esetszámok Kínában, ahol az elmúlt két év egyik legsúlyosabb járványhulláma tombol

Dévai LászlóDévai László

2022. március 15. 12:07

A koronavírus-járvány kitörése óta nem emelkedett ilyen dinamikusan a fertőzöttek száma.

Kínában keddre az új koronavírusos esetek száma az előző naphoz képest több mint a kétszeresére növekedett, utoljára a járvány kitörésének idején emelkedett ilyen ütemben a fertőzöttek száma – írja az AP hírügynökség.

A kínai egészségügyi hatóságok közlése szerint hétfőn még csak 1337 új esetet regisztráltak, keddre viszont ez a szám 3507-re emelkedett. Már Kínában is a gyengébb tüneteket okozó, de a korábbi mutációknál jóval gyorsabban terjedő omikron variáns az uralkodó vírustörzs. Kínában az elmúlt hetek összesített adatai alapján újra tízezres nagyságrendben fertőződnek meg emberek, ez a tendencia jóval túlszárnyalja az elmúlt hónapokban tapasztalt kisebb fellángolásokat.

A szakemberek szerint a felfelé kúszó kínai járványgörbe ugyanakkor nem ad okot aggodalomra, tekintve, hogy Kínában a fertőzések és a halálozások száma világszinten alacsonynak mondható.

Az elmúlt héten az Egyesült Királyságban például több mint 444 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Kínán belül az új fertőződések csaknem háromnegyede Csilin városához köthető, az ország északkeleti részén fekvő városban 2601 új megbetegedést regisztráltak. Bár a számok nem adnak okot aggodalomra, a kínai vezetés szigorú szabályokkal próbálja letörni a járványt, a 9 millió lakosú Csilint például lezárták, és elkezdték a tömeges teszteléseket.

A városba több mint ezer egészségügyi dolgozót csoportosítottak át az ország más részéről, hogy a tesztelés a tervek szerint haladjon, emellett az akciót még 7 ezer katona is segíti, az ő feladatuk a lakosság koordinációja és kijárási korlátozás betartatása.

Nyitókép: Csilin városában folyik a lakosság tömeges tesztelése. Future Publishing / Getty Images

#Külföld#koronavírus#kína#esetszám#covid

Címlapról ajánljuk