Külföld

Biden a III. világháborút is vállalja egy centiméter NATO-területért

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 12. 8:59

Ukrajnáért viszont nem, de minden nap beszél az ukrán elnökkel.

Joe Biden pénteken ismét hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem küld szárazföldi csapatokat Ukrajnába. Az  Egyesült Államok elnöke a képviselőházi demokrata frakció philadelphiai konferenciáján mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy

Nem fogunk harmadik világháborút vívni Ukrajnában.

Az Egyesült Államok ezen túlmenően továbbra is biztosítja, hogy Ukrajnának legyen elég fegyvere ahhoz, hogy megvédje magát az megszálló orosz haderővel szemben, tette hozzá az amerikai elnök, aki pénzt és élelmiszersegélyt ígért az ukránoknak.

Biden megerősítette korábbi kijelentését, ami szerint az Egyesült Államok teljes mértékben támogatja NATO-szövetségeseit és az USA európai szövetségeseit. Biden az orosz agresszióval kapcsolatban leszögezte, hogy

meg fogjuk védeni a NATO területének minden egyes centiméterét egy egyesült, mozgósított NATO-val.

Joe Biden azt mondta, hogy ennek érdekében helyeztek át több mint 12 000 amerikai katonát az Oroszországgal közös határok mentén (Lettországba, Észtországba, Litvániába, Romániába). Biden közölte, hogy tisztában van azzal, hogy mihez vezet, ha Oroszország megtámadja valamelyik NATO-tagállamot:

Ha mi válaszolunk, az a harmadik világháborút jelenti.

Biden szerint ez elkerülhetetlen, mert az Egyesült Államoknak „szent kötelessége” NATO-beli katonai szövetségeseit megvédeni.

Biden megköszönte a képviselőház jelenlévő tagjainak az Ukrajnának nyújtott támogatásukat, és megjegyezte, hogy pénteken közel egy órát beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Biden elárulta azt is, hogy csaknem minden nap beszél az ukrán elnökkel. Biden hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei közösen lépjenek fel a Kreml ellen.

Nyitókép: Adam Schultz/White House

#Külföld#orosz-ukrán háború#egyesült államok#nato#joe biden#harmadik világháború#oroszország#ukrajna

Címlapról ajánljuk