Külföld

Zelenszkij: Azért aggasztó a biológiai fegyverekről szóló vád, mert az oroszok általában másokat vádolnak azzal, amit ők maguk csinálnak

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 11. 5:20

Az elnök tagadta, hogy országa ilyen fegyvereket fejlesztett volna.

Megtartotta szokásos késő esti facebookos bejelentkezését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A videóban számon kérte az orosz vezetést, miután csütörtökön már azt állították: az ukránok biológiai fegyvereket fejlesztenek.

Ez nagyon aggaszt engem, mivel többször is megbizonyosodhadtunk róla: ha tudni akarod Oroszország terveit, nézd meg, hogy mi az, amivel másokat vádolnak

– mondta.

Csütörtökön Igor Konasenkov orosz vezérőrnagy arról beszélt: az ukránok halálos kórokozók titkos, egyebek között vándormadarak általi terjesztésére szolgáló mechanizmus létrehozására irányuló kutatások, amik akár nemzetiség szerint is képesek megfertőzni az embereket.

Zelenszkij most kijelentette: Semmiféle biológiai, vagy más tömegpusztító fegyver fejlesztése nem történt a földemen.

Így kérte számon az oroszokat: „Eldöntöttétek, hogy már az ország ’kemikáliátlanítását’ is elkezditek? Talán ammóniával? Talán foszforral? Mi mást készítettetek elő számunkra?”

Arról is beszélt: nemrég 40 ezer embert menekítettek ki a humanitárius folyosúkon, így összesen már 100 ezer civil hagyhatta el lakhelyét így. Az ukrán hadseregnek sikerült ételt és gyógyszereket juttatnia a leginkább szenvedő területekre.

 

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij / Facebook

#Külföld#zelenszkij#facebook#biológiai fegyver#oroszország#orosz-ukrán háború#humanitárius folyosó

Címlapról ajánljuk