Külföld

Ideiglenesen engedélyezi a Facebook, hogy Putyin és az orosz katonák halálát kívánják a felhasználók

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 11. 4:36

Megváltoztatják a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályokat.

Belsős levelezés került a Reuters birtokába a Facebook anyavállalatától, a Metától. Ebből kiderül, hogy a cég ideiglenesen megváltoztatta gyűlöletbeszédről szóló irányelveit. Ezentúl nem törlik azokat a posztokat, amik az Ukrajnát megszálló orosz katonák elleni erőszakos cselekményekre buzdítanak.

Ezen kívül az is megengedett lesz, hogy Vlagyimir Putyin, valamint a belarusz elnök, Alekszandr Lukasenka halálát kívánják a felhasználók a közeli országokban, például Oroszországban, Ukrajnában és Lengyelorszában és Magyarországon is.

A hírt a Meta szóvivője is megerősítette:

Az ukrajnai orosz invázió miatt ideiglenesen megengedőbbek leszünk az olyan politikai önkifejezésekkel kapcsolatban, amik normális esetekben az erőszakos beszédről hozott szabályainkba ütköznek, mint például „halál az orosz megszállókra”

– írta. Hozzátette, hogy az orosz civilek ellen uszítani ezután is tilos lesz. A halálos fenyegetésekben viszont nem szerepelhet az emberölés elkövetésének feltételes terve.

A következő országokban érvényes a módosítás: Örményország, Azerbajdzsán, Észtország, Georgia, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia és Ukrajna.

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images

#Külföld#facebook#oroszország#gyűlöletbeszéd#putyin#lukasenka#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk