Külföld

Tenyérméretű pókok fogják ellepni az Egyesült Államokat

Dévai LászlóDévai László

2022. március 10. 11:44

Pókfóbiások, most ne figyeljenek.

Hatalmas, tenyér vagy kisebb ökölméretű pókok lephetik el nyárra az Egyesült Államok keleti felét – figyelmeztet a Georgia Egyetem. Az egyetem közleménye szerint a sárga, kék és fekete mintás, elsősorban Ázsiában őshonos Joro pókok (trichonephila clavata) megjelenésére kell számítani a tavaszi és a nyári hónapokban.

A faj kereskedelmi szállítmányokkal kerülhetett be az USA-ba, ahol az elmúlt időszakban elkezdtek egyre nagyobb számban előfordulni.

A Joro-populáció nyáron robbanhat hatalmasat, ami azt eredményezheti, hogy ezek a meglehetősen nagy pókok szinte bárhonnan az emberek fejére eshetnek majd. Andy Davis, a Georgia Egyetem munkatársa szerint bár a Joro invazív faj, de nem fognak nagyobb kárt tenni a helyi ökoszisztémákban.

A Jorok nagytestűek, de nem támadnak emberre, ha meg mégis, akkor sincs nagy baj, mert a legtöbb példánynak nem elég nagy a harapó szájszerve ahhoz, hogy átszakítsa az emberi bőrt. A Joro pók az arany selyempókkal áll rokonságban, ez a faj már az 1800-as években megtelepedett az Egyesült Államokban.

Nagy különbség a két faj között, hogy míg a selyempók nem bírja a hideg éghajlatot, addig a Joro pók vígan eléldegél még a kisebb fagyok közepette is.

A szakértők szerint a Joro szívóssága miatt nagy valószínűséggel az egész keleti parton el fog terjedni, aztán pedig már csak idő kérdése, hogy mikor fog mejelenni az USA többi részén.

Nyitókép: iStock / Getty Images

#Külföld#usa#egyesült államok#pók#joro#ázsia

Címlapról ajánljuk