Külföld

Oroszpárti tüntetést tartottak Belgrádban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 5. 8:25

Az ultranacionalista tüntetők azt ígérték, még többen az utcára vonulnak, ha a szerb kormány csatlakozik a Moszkvát sújtó szankciókhoz.

 

Nagyjából 1-2 ezer szélsőjobboldali tüntető vonult pénteken Belgrádban, kiállva Oroszország és Vlagyimir Putyin mellett, jelentették hírügynökségek szombaton. A tüntetést szerb ultranacionalista szervezetek szervezték.

Az oroszpárti megmozdulás résztvevői orosz és szerb zászlókat lengettek, ortodox vallási jelképeket vittek magukkal, volt aki Putyin arcképét tartotta a magasba.

Fotó: Milos Miskov/Anadolu Agency via Getty Images

A tüntetésen megjelentek az Obraz (Becsület) nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai is, egyikük „a világ legbátrabb, legerősebb államférfijának” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, írja az MTI.


A belgrádi vezetés a kormány-, valamint a nemzetbiztonsági tanács ülését követően döntött úgy, hogy nem csatlakozik a szankciókhoz, noha azt is közölte: tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, és elítéli az ellene indított támadásokat. Aleksandar Vucic szerb elnök azt is leszögezte: Szerbiának a saját érdekeit kell figyelembe vennie, és jelenleg nem áll érdekében senki ellen szankciókat bevezetni.

Nyitókép: Milos Miskov/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#szerbia#belgrád#tüntetés#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk