Külföld

Törökország lezárhatja a Boszporuszt az orosz haditengerészet elől

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 11:20

A jelentős fordulatként Isztambul „háborúként” jellemezte az orosz támadást Ukrajna ellen, ami az első lépés afelé, hogy lezárhassa a Fekete-tengert az orosz hadihajók elől. 

Törökország vasárnap elsőként „háborúként” jellemezte az Ukrajna elleni orosz támadást, ami felveti a lehetőségét annak, hogy Isztambul lezárhatja a Boszporusz-szorost az orosza hadihajók elől, megakadályozva ezzel, hogy eljussanak a Földközi-tengerről a Fekete-tengerre –  írta a Guardian. Törökországnak egy nemzetközi hajózási egyezmény szerint csak háború esetén van erre lehetősége, és eddig a török tisztségviselők rendre „katonai akcióként” hivatkoztak az orosz invázióra.

Ez vasárnap megváltozott. A török elnöki szóvivő egy közleményben jelezte, hogy a török elnök az orosz támadások leállítását szorgalmazza „az ukrán háború negyedik napján”, hozzátéve, hogy Törökország továbbra is „segítséget nyújt az ukrán népnek”, és továbbra is igyekeznek elérni, hogy „véget érjen a vérontás abban az igazságtalan  és törvénytelen háborúban”.

Ukrajna már korábban arra kérte a török kormányt, hogy zárja le a Boszporuszt az orosz hadihajók elől, a török kormány azonban nem tett semmilyen nyilvános kijelentést az ügyben. A török külügyminiszter pénteken a török sajtónak annyit mondott, hogy vizsgálják, hogy háborúnak számít-e a konfliktus a Montreux-i egyezmény értelmében.

A Boszporuszhoz való hozzáférést szabályozó Montreux-i egyezmény értelmében a szorost ellenőrző Törökország csak háború esetén akadályozhatja meg hadihajók áthaladását. A tiltással csak azokat a hadihajók áthaladását akadályozhatják, amelyeknek nem a Fekete-tenger egyik kikötőjében van az állandó bázisa.

A orosz hadihajók kitiltása a szorosból üzenetértékű is lenne a Moszkvával baráti kapcsolatokat ápoló Törökország részéről, és újabb jele lenne Oroszország nemzetközi elszigetelődésének.

Nyitókép: Orosz hadihajó halad a Boszporusz-szoroson, 2021 augusztusában. Fotó: Muhammed Gencebay Gur/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#törökország#boszporusz#oroszország#haditengerészet#hadihajó

Címlapról ajánljuk