Külföld

A legmodernebb harci repülőit küldte Amerika és Németország Romániába

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 25. 11:36

Az amerikai légierő két F-35 Lightning II típusú vadászbombázója, a németek három Eurofighter Typhoon vadászgépe csütörtök landolt Romániában.

További harci repülőgépeket és helikoptereket helyezett át a NATO Romániába, a szövetség keleti szárnyának megerősítése érdekében, válaszképpen az Ukrajnában kezdődött orosz hadműveletre, közölte az MTI a román Adevarul híre alapján.

Csütörtök délután két ötödik generációs F-35 Lightning II típusú vadászbombázó szállt le a dél-romániai Borcea légitámaszponton. Az amerikai F-35-ösök részt vesznek a légtérvédelmi járőrszolgálatban, a szövetséges légierők együttműködésének erősítése és a NATO reagáló- és elrettentőképesség növelése érdekében.


Megérkezett Romániába négy AH-64-Apache és egy UH-60-Black Hawk harci helikopter is, amelyeket szintén Németországból vezényeltek át az Ukrajnával határos térségbe. Az ország keleti térségébe tartó amerikai harci helikopterek a temesvári nemzetközi repülőtéren szakították meg útjukat, hogy üzemanyagot vételezzenek.

Az Adevarul szerint az újonnan érkezett F-35-ösök a már korábban Romániába vezényelt nyolc amerikai és a 17 román F-16-ossal, illetve az amerikai haditengerészet négy F/A-18-as Super Hornet vadászrepülőgépével együtt védik a román légteret.

Hozzájuk csatlakozik szükség estén az olasz légierőnek a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu katonai támaszponton állomásozó négy Eurofighter Typhoon harci repülője és a német légierő három ugyanilyen gépe – ez utóbbiak csütörtök este érkeztek Romániába.


Szintén a Fekete-tenger-parti bázisra érkezett két hete az amerikai szárazföldi csapatok Németországból átvezényelt ezer katonája, az úgynevezett Puma harci kötelék, amelynek gerincét a németországi Vilseckben állomásozó 2. páncélos lovasezred Stryker harcjárművekkel felszerelt gépkocsizó lövészzászlóalja képezi.

A Bundeswehr hadihajót küld a Balti-tengerre és a Földközi-tengerre

A Bundeswehr két hadihajó bevetését tervezi a NATO keleti szárnyának megerősítéseként. Ezt Christian Thiels, a védelmi minisztérium szóvivője közölte pénteken, jelentette a Focus Online. Az Erfurt nevű korvettet a Balti-tengerre helyezik át, egy fregattot pedig a Földközi-tengerre irányítanak. Emellett a Bundeswehr vizsgálja azt is, hogy a német haderők mely keleti tagállamok légvédelmét tudnák segíteni.

Nyitókép: Ministerul Apararii Nationale/Facebook

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#románia#usa#németország#f-35

Címlapról ajánljuk