Külföld

Az ukrán külügyminiszter szerint koncentrációs tábort működtetnek Donyeckben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 23. 17:31

Dmitro Kuleba az ENSZ közgyűlése előtt beszélt arról, hogy a szakadár terület hírhedt izolációs börtönében emberek százait kínozzák és dolgoztatják.

 

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere szerdán felszólalt az ENSZ Közgyűlésében, és gyors, konkrét és határozott fellépésre szólította fel a nemzetek közösségét, írja a BBC

Kuleba szerint a világtörténelem kritikus pontján vagyunk, és a ma megtett lépések évtizedekre meghatározzák a világ jövőjét. Szerinte mindenki olvasott a politikusok által a világháborúk előtt elkövetett hibákról, és arra kéri az országokat, hogy ne ismételjék meg a múlt hibáit.

Az ukrán külügyminiszter abszurdnak nevezte Oroszország vádját, hogy Ukrajna eszkalálta a helyzetet. Utalt Vlagyimir Putyin hétfői beszédére is, amiben az orosz elnök közölte, hogy Ukrajnának nincs joga a létezéshez:

Oroszország kijelentései felháborítóak és szörnyűek, és messze túlmutatnak azon, hogy Ukrajnát fenyegetik.

Az ukrán külügyminiszter ezután arról beszélt, hogy a donbaszi térségben már évek óta szörnyű az ott élők helyzete. Kuleba beszélt a hírhedt donyecki elkülönítő börtönről, ahol szerinte emberek százaival végeztetnek megnyomorító kényszermunkát, és vetik alá őket kínzásnak és megaláztatásnak.

A 21. századi Európában továbbra is a szó szoros értelmében vett koncentrációs táborként működik

– mondta Kuleba.

Az ukrán miniszter szerint hazája nemcsak a globális biztonságot védi, hanem a szabadságot, a demokráciát, a nemzetközi jog alapelveit és a békés életet is. 

Európában és világszerte emberek millióinak jövője függ azoktól a szabályoktól, amelyeket Oroszország megpróbál lerombolni

– mondta.

Kuleba beszélt a Krímről is (amelyet Oroszország 2014-ben annektált): közölte, hogy nem ért egyet azzal az orosz nézettel, miszerint az ügy lezárult.

A politikai üldöztetések ott továbbra is töretlenül folytatódnak, és 2014 óta több mint 64 ezer ukránnak kellett elhagynia az országot az üldöztetéstől vagy diszkriminációtól való félelem miatt.

Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

#Külföld#ukrán válság#dmitro kuleba#külügyminiszter#ukrajna#ensz#oroszország

Címlapról ajánljuk