Külföld

Több tucat papi zaklatási ügy van a spanyol bíróságok előtt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 22. 19:10

A spanyol katolikus egyház úgy döntött, hogy ügyvédi segítséggel kivizsgáltatja a gyerekek ellen esetlegesen elkövetett szexuális visszaéléseket.

 

Ügyvédi irodát kért fel a spanyol püspöki konferencia (CEE), hogy vizsgálja ki a gyerekek ellen esetlegesen elkövetett szexuális visszaéléseket a katolikus egyház keretein belül, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Juan José Omella barcelonai érsek, a testület elnöke. 

A püspöki konferencia vállalja az áldozatokkal, a hatóságokkal és a spanyol társadalommal szembeni felelősségét, mondta Juan José Omella, aki szerint az új együttműködés segít tisztázni a múltban történteket és elkerülni, hogy azok megismétlődjenek a jövőben.


A vizsgálattal a Cremades & Calvo-Sotelo ügyvédi irodát bízták meg, hogy kiegészítsék a kiskorúak elleni esetleges szexuális visszaélések felderítésére irányuló állami vizsgálatot, írja az MTI.

Dolores Delgado spanyol főügyész február elején kérette be az ország összes tartományból azon jogi eljárások listáját, amelyek egyházi intézményekben elkövetett szexuális visszaélések gyanújával indultak. A bíróságok válaszaiból kiderült: jelenleg 68 ilyen ügy van folyamatban a bíróságokon.

A spanyol törvényhozás februárban két javaslatot is tárgyal, amely vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. Az egyik parlamenti bizottságot állítana fel, míg a másik az ombudsmant kérné fel, hogy szakértői bizottság keretében tárja fel az ügyeket. Döntés még nem született a bizottságok felállításáról.

Nyitókép: Jorge Fernández/LightRocket via Getty Images

#Külföld#spanyolország#katolikus egyház#szexuális visszaélés#pedofília#pedofil papok

Címlapról ajánljuk