Külföld

Már a kórház parkolójában ápolják a covidos betegeket Hongkongban, a járványvédekezés korábbi mintaállamában

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. február 18. 5:39

Sikertörténetből katasztrófa: letarolta a koronavírus a hétmilliós kínai nagyvárost, ami egészen eddig ellenállt a járvány terjedésének. Peking szigorú lépéseket vár. 

Miközben a világ nagy részén már a járványügyi korlátozások feloldására készülnek, Hongkongban éppen az ellenkezője történik, ahogy soha nem látott mértékben nő a fertőzöttek és a covidos betegek száma. Szerdán a hivatalos adatok szerint több mint négyezer új fertőzöttet találtak a hétmillió lakosú területen, és a kórházak kezdtek teljesen megtenni a főleg idős betegekkel, annyira, hogy egy helyen már csak a parkolóban tudták elhelyezni őket.

A város egyik legszegényebb negyedében lévő Caritas Medical Centerben több mint száz olyan ember várt kezelésre, akiknek már nem jutott hely az épületben, így őket kénytelenek voltak a szabad ég alatt felállított sátrakban elkülöníteni. Eleinte csak egy embert akartak azokban elhelyezni, de szerda este már voltak sátrak, ahol egész családok várakoztak – jelentette az AFP francia hírügynökség.

Fotó: Bertha Wang/Bloomberg via Getty Images

Végül a sátrak is elfogytak, így a betegeket a szabad ég alá kigurított hordágyakra rakták, és ott feküdtek, plédekkel betakarva a hűvös februári időben.

Fotó: Leung Man Hei/NurPhoto via Getty Images

A helyzet az épületen belül sem volt jobb. A Washington Postnak a kórház egyik ápolónője elmondta, hogy volt olyan covidos beteg, akit a női vécében voltak kénytelenek elkülöníteni egy légtisztító berendezéssel, mert sehol máshol nem volt számára hely.

Fotó: Dominic Chiu/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A beszámolók szerint több mint tízezer ember vár arra, hogy bejusson valamelyik kórházba. Hétfőn este a város 17 közkórháza közül már hétben működtek 100 százalékos kihasználtsággal, vagy meg is haladták azt. Közben sokan több órán át állnak sorba, hogy leteszteljék őket a koronavírusra.

Fotó: Louise Delmontte/Bloomberg via Getty Images

Hongkongban az elmúlt két évben alig volt jelen a koronavírus, de a gyorsan terjedő omikron variáns ezt idén felülírta. A januárban beindult ötödik hullám miatt február elején kezdett el emelkedni a napi új fertőzöttek száma: a hónap elején még csak nagyjából százan voltak, de február 13-án már több mint 1300 fertőzöttet találtak.

A legfrissebb, csütörtöki adatok szerint már több mint hatezer új fertőzött volt a 7,5 milliós városban (szerdán 4200) és ez a szám várhatóan csaknem tízezerre fog emelkedni a hétvégére, sőt, szakértők szerint heteken belül elérheti a harmincezret. Ez különösen annak fényében riasztó, hogy január előtt – összesen – alig több 12 ezer fertőzött volt Hong Kongban a járvány kezdete óta, és a napi új esetek száma soha nem lépte át a kétszázat. Emiatt a városállam a koronavírus elleni hatékony védekezés egyik mintaállamának számított.

Kitartanak a zéró covid stratégia mellett

Hongkongban az elmúlt két évben sikeresen meg tudták akadályozni a vírus terjedését a fertőzöttek kifinomult módszerrel végrehajtott követésével és izolálásával, valamint karanténnal. Az eddig hatékony intézkedések azonban már nem tudták útját állni az omikron terjedésének, hiába próbálkoztak szigorú korlátozások bevezetésével.

A város vezetése bezáratta az összes iskolát, a bárokat, edzőtermeket, játszótereket és a strandokat, megtiltották az éttermi vacsorákat, valamint kötelező maszkviselést rendeltek el az egész városban. Közterületeken csak két ember „csoportosulhat”, és korlátozták a családi összejövetelek létszámát is, miközben felfüggesztették a  légi járatokat több országból is. 

Emellett olyan kétségbeesett lépésre is elszánták magukat, mint a házi kedvencként tartott hörcsögök elpusztítása, miután egy kisállatboltban találtak egy koronavírussal fertőzött példányt.

A legszigorúbb intézkedést azonban nem vezették be: nem zárták le teljesen Hongkongot, mint ahogy azt tette több kínai város is. Carrie Lam, Hongkong kormányzója a héten kijelentette, hogy nem is fognak bevezetni teljes lezárást, de hozzátette, hogy kitartanak a szakértők által kritizált „dinamikus zéró covid” stratégia mellett, és ahelyett, hogy megpróbálnának együtt élni a vírussal, ahogy azt például Európa is teszi, annak teljes eltüntetését célozzák. Ahogy azt Peking akarja.

A hongkongi helyzet annyira súlyossá vált, hogy szerdán Hszi Csin-ping kínai elnök személyesen utasította Hongkong vezetőit, hogy tegyenek meg „minden szükséges lépést” a járvány letörésére, jelezve, hogy a vírus megfékezése „mindennél fontosabb”, és annak elérésre az ottani hatóságok felelőssége. Lam ezután jelezte, hogy minden létező erőforrást mozgósítani fognak.

A beszámolók szerint Hongkong vezetése egyebek mellett ideiglenes kórházak gyors felépítésével készülne a várható betegtömeg kezelésére, valamint át nem adott lakóházakban alakítanának ki karanténközpontokat a fertőzött emberek elszigetelésére. Emellett szállodákat és kiürített börtönöket is hasznosítanának ideiglenes karanténépületként. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a kormányzat arra is készül, hogy márciusban kötelező tesztelést vezet be mindenkinek Hongkongban.

Oltáshiány

A helyzetet súlyosbítja, hogy a hongkongi idősek többsége nincsen beoltva, annak ellenére, hogy ingyen elérhető számukra a Pfizer és a kínai Sinovac vakcina. A hetvenéves korosztálynak mindössze a 43 százaléka van teljesen beoltva, a 80 évnél idősebbeknek pedig csak a 26 százaléka. A harmadik oltást pedig szinte senki sem kapta meg a hetven évnél idősebbek körében.

Fotó: Bertha Wang/Bloomberg via Getty Images

Így pont a legveszélyeztetettebbek vannak leginkább kitéve a gyorsan terjedő omikron variánsnak. A hivatalos adatok szerint a fertőzöttek majdnem kétharmada hatvan év feletti, és a covidba belehalt emberek több mint 90 százaléka is ebből a korcsoportból került ki.

Közben szakértők attól tartanak, hogy az egészségügyi rendszer összeroppan az ötödik hullám miatt. Az egészségügyi dolgozók már a járvány kezdete óta arra hívták fel a figyelmet, hogy a hongkongi kórházak nincsenek felkészülve egy esetleges széleskörű járványra. Ahogy azt a Hongkong Egyetem mikrobiológusa, Siddharth Sridhar írta szerdán Twitter-oldalán:

A hongkongi kórházak olyanok, mint a homokvárak egy cunamiban.

Nyitókép: A szabad ég alatt ápolnak covidos betegeket egy hongkongi kórházban, ahol már nincsen üres ágy. Fotó: Bertha Wang/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#hongkong#koronavírus#járvány#covid#kórház#oltás#járványügyi korlátozások

Címlapról ajánljuk