Külföld

Már csaknem száz halottja van a brazil földcsuszamlásoknak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 17. 7:47

A friss híradások szerint legalább 94-en meghaltak és több tucatnyian eltűntek Rio de Janeiro állam hegyvidéki részén.

A hét elején hatalmas felhőszakadások voltak, Rio de Janeiro állam hegyvidéki részén: kedden reggel pár óra alatt egy hónapnyi – 258 milliméter – eső esett. Mint arról szerdán az rtl.hu is beszámolt, a rendkívüli csapadékos időjárás miatt megáradtak a patakok és folyók, több helyen sárlavinák alakultak ki, hegyoldalak omlottak le Petrópolis város térségében, autókat, buszokat, házakat elsodorva, betemetve.

Az első szerdai híradások szerint 18 ember vesztette életét az extrém esőzés miatt, de ez a szám csütörtökre drámaian megemelkedett, derül ki az Associated Press jelentéséből. Rio de Janeiro állam kormánya azt közölte, hogy az áradások és földcsuszamlások legalább 94 halálos áldozatot követeltek. Mivel több mint két nappal a halálos áradások után még zajlik a túlélők utáni kutatás, és 35 embert eltűntként tartanak nyilván, várható, hogy jóval száz fölé emelkedhet ez a szám.


Claudio Castro, Rio de Janeiro állam kormányzója közölte, hogy 24 embert találtak élve a mentőcsapatok, 400 ember maradt hajlék nélkül. A kormányzó szerint, a mostani esőzések voltak a legsúlyosabbak 1932 óta. 

Senki sem jósolt ilyen heves esőzést 

– mondta Castro. A meteorológusok szerint a hét hátralévő részében további felhőszakadásokra lehet számítani.

Petrópolis környékén nem a mostani az első súlyos természeti csapás, volt már korábban olyan földcsuszamlás, ami több mint 900 halálos áldozatot követelt. Az azóta eltelt években Petrópolis illetékesei tervet készítettek a földcsuszamlások kockázatának csökkentésére, de a munkálatok csak lassan haladnak. A 2017-ben bemutatott terv azon az elemzésen alapult, amely megállapította, hogy a város területének 18 százléka magas földcsuszamlás- és árvízveszélynek van kitéve.

Petróplis önkormányzata háromnapos gyászt hirdetett a tragédia miatt. Az oroszországi illetve budapesti látogatáson járó Jair Bolsonaro brazil elnök szolidaritását fejezte ki. 

Nyitókép: Fabio Teixeira/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#brazília#petrópolis#áradás#földcsuszamlás

Címlapról ajánljuk