Külföld

Egyre inkább belecsúszik az oltásellenességbe a Fox News

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 7. 20:05

A Washington Post elemzése szerint az amerikai jobboldal a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételének ellenzésétől egyre inkább eltolódott az általános oltásellenesség felé, és erre a legjobb példa a konzervatívok kedvenc tévécsatornájának Twittere.

A koronavírus elleni oltási kampány kezdete óta a vakcinaellenesek egyik leggyakrabban használt és valószínűleg hatékony eszköze az volt, hogy a beoltott emberek megbetegedésére összpontosítottak. Ezt többnyire anélkül teszik, hogy kifejezetten összekapcsolnák a két eseményt, de a célozgatás mindenki számára egyértelmű. Ez a módszer különösen népszerű a szélsőséges, összeesküvés-elméleteket hirdető weboldalak és blogok körében, írja a Washington Post.

Az elmúlt hétvégén a Fox tévécsatorna Twittere kétszer is eljátszotta ezt.

Hírt adtak például arról, hogy Heather McDonald komikus előadás közben összeesett és betörte a fejét. Mindez pont azután történt, hogy állítólag, egy olyan viccet mondott, amelyben megemlítette, ő háromszor is oltva van.

A Fox Twitter-fiókja a következő szavakkal tálalta a történetet:

EGYÁLTALÁN NEM VICCES: Összeesett és betörte a fejét a humorista, miután kijelentette, háromszor is oltva van.

Hogy mi a baj ezzel a twitteres kommentárral? Leginkább az, hogy a Fox News eredeti cikke egyáltalán nem írt háromszori oltásról, csak annyit: McDonald „elmondott egy viccet a koronavírus elleni vakcinákról, majd a földre zuhant”. (McDonaldhoz közel állók egyébként a kiszáradást említették lehetséges okként.)

Egy nappal korábban a Fox lehozott egy hosszú cikket egy New Jersey-i anyáról, aki nem sokkal azután lett rosszul, hogy megkapta az oltást. A nő nem akarta beoltatni magát, de muszáj volt, ugyanis részt akart venni a lánya esküvője előtti partikon New Yorkban, ahol számos vállalkozás számára oltási kötelezettséget vezettek be.

A sztorit így vezette fel a Fox News Twittere:

ROSSZ SZURI: A menyasszony anyja a sürgősségin landolt, miután arra kényszerítették, hogy COVID-oltást kapjon az esküvőre.

A Washington Post szerint ez a tweet minden korábbinál egyértelműbben utal arra, sőt egyenesen azt állítja, hogy kapcsolat van a vakcina és az anya rosszulléte között, sőt maga a cikk is ilyen következtetést von le: „az út, amit választott, végül veszélybe sodorta az életét”. Természetesen elképzelhető, hogy az anya általános egészségi állapota (gyakori fejfájások, magas vérnyomás) és az oltás utáni rosszullét között van összefüggés, de sem a cikk, sem a tweet nem veszi a fáradságot, hogy az ilyen esetek statisztikai hátteréről és az orvosi összefüggésekről beszámoljon.

Ezek a legújabb példák arra, hogy a jobboldal befolyásos emberei – akik közül néhányan korábban még kifejezetten oltáspártiak voltak – egyre inkább az oltásszkeptikusok kedvében járnak, írja a WP. Az oltásellenes aktivisták érvei azonban már jó ideje jelen vannak a Foxon, különösen Tucker Carlson műsorában és más véleményműsorokban. De az, hogy ezek átszivárognak a többi tudósításba, valamint a hírekkel foglalkozó oldal történeteinek és tweetjeinek tálalásába, igazán figyelemreméltó.

A Fox Twitter-fiókja az elmúlt hetekben többször is hősies figuráknak állította be azokat, akik ellenállnak az előírt oltásoknak, szabadságharcosoknak nevezve őket – köztük például egy Észak-karolinai veteránt, aki megfogadta, inkább meghal, minthogy beadassa a veseátültetéshez szükséges oltást.


A Washington Post cikke rámutat, hogy Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója eddig szorgalmazta a védőoltásokat, biztonságosnak és hatékonynak nevezte őket. DeSantis pár hónapja valamiféle fordulatot vett miután egy neves oltásszkeptikust vett fel főorvosnak. A Fox hírtévé egyes műsorvezetői az omega-variáns felfutása idején arra használták fel az oltottak körében megnövekedett fertőzéses esetek számát, hogy azt sugallják, hogy „az oltások nem működnek”. Eközben figyelmen kívül hagyták az oltóanyagok hatásosságát, hogy az oltott emberek nem halnak meg, vagy nem szorulnak kórházi kezelésre.

Az oltásellenes konzervatív fordulat annak fényében is figyelemreméltó, hogy Donald Trump volt elnök nagyon szeretné, ha az egész ország elismerné érdemeit az amerikai oltóanyagok kifejlesztésében és gyártásában. Trump nemrég még a harmadik oltás beadatására is bátorította híveit, miközben pártjában mások ekkor már ódzkodtak tőle. Októberben aztán fia, Eric Trump felszólalt egy konferencián, amelyet neves oltásellenes aktivisták rendeztek. Donald Trump azóta némileg vissza is vett az oltóanyagok népszerűsítéséből.

A Washington Post elemzése szerint a jobboldali oltásellenesek egyre hangosabbak, és a konzervatív politikusok és a befolyásos szereplők ennek megfelelően reagálnak. Bár a legtöbb republikánus be van oltva, a legtöbbjük újabban ellenzi a vakcinákat, ami arra utal, hogy egyre kevesebb köztük, és szavazóik közt az oltáspárti.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Külföld#oltásellenesség#usa#egyesült államok#republikánus párt#fox news

Címlapról ajánljuk