Külföld

Pánik tört ki Sanghajban, mert többen pozitív covidtesztnek nézték a metró újévi üdvözletét

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 31. 13:36

A kínai újév nem telt mindenkinek felhőtlenül a nagyvárosban.

A kínai újév alkalmából kívánt volna kellemes ünnepeket a sanghaji metrószolgálat az utasoknak, azonban tömegpánik lett a vége: számos metrózó összetévesztette a metróban leolvasható piros QR-kódokat egy pozitív covidteszttel.

Azt írja a CNN a kínai Paper nevű állami csatornára hivatkozva, hogy az ünnep alkalmából a metróállomásokon lecserélték a belépéshez és kilépéshez szükséges fekete QR-kódokat vörösre. Ezt a jó szerencse színe Kínában, és újévkor számos helyen feltűnik.

Azonban az utasoknak egy másik, újkeletű hagyományt juttatott eszébe a változtatás: az elmúlt két évben ugyanis a vörös QR-kódot azt jelentették: pozitív lett a covidteszted.

A kínai közösségi médiában azt írta egy felhasználó:

Amikor megláttam, azt hittem, hogy az egészségügyi státuszom lett vörös. Az állomás kijáratánál hosszasan elgondolkodtam az életemen, és attól féltem, hogy el fognak vinni.

Számos kínai városban az „egészségügyi státuszt” különböző színű QR-kódokkal jelölték. A zöld jelenti a teljesen egészségest, míg a piros azt, hogy valaki nagy valószínűséggel elkapta a koronavírust. Az utóbbi időkben jellemző volt, hogy csupán pár tucat pozitív teszt miatt egész városokat zártak le az országban.

Nyitókép: AndyLeungHK / Pixabay

#Külföld#metró#sanghaj#covid#qr-kód#pánik#kína#lezárás

Címlapról ajánljuk