Külföld

Berlusconi mégsem indul az olasz elnökségért

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 22. 20:00

Silvio Berlusconi bízik abban, hogy a jobbközép koalíció olyan közös jelöltet állít, aki méltó államfő lehet, és a parlament többségének támogatására is számíthat.

Silvio Berlusconi volt kormányfő, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (Forza Italia, FI) elnöke visszavonta tervezett jelölését a hét év után távozó Sergio Mattarella helyére, közölte a párt szombaton a jobbközép koalíció ülésével egy időben.

Silvio Berlusconi közleményben jelentette be döntését, amelyet a Hajrá, Olaszország! és szövetségesei, vagyis a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) szombat este kezdődött egyeztetésén olvastak fel, írja az MTI.

A Facebookon is megosztott közleményben Silvio Berlusconi hangsúlyozta, hogy a jobbközép koalíció olyan közös jelöltet fog állítani, aki méltó államfő lehet, és a parlament többségének támogatására számíthat.

Silvio Berlusconi hivatalosan nem is jelölte magát az államfői posztra, de a jobbközép korábban bejelentette, hogy az ő esetleges jelölését támogatja. Elemzők többször hangoztatták, hogy a 85 éves Silvio Berlusconi valójában nem akart államfő lenni, de központi szerepre törekedett a következő államfő megválasztásában. 

Matteo Salvini jelentős és döntő lépésnek tartja Silvio Berlusconi visszalépését. A Liga vezetője hangsúlyozta, hogy Berlusconi nagy szolgálatot tesz Olaszországnak és a jobbközépnek, mert így elkerülhetik a baloldal vétóját. Salvini arra utalt, hogy Berlusconi tervezett jelölését a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is megosztónak találta, és határozottan elutasította.

Mario Draghi tavaly decemberi évzáró sajtótájékoztatóján jelezte, hogy 2021 februárjában kezdett kormányfői munkáját lezártnak tekinti, és szívesen átülne az elnöki székbe. A volt bankár az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnökének, Giuseppe Conténak a helyét vette át. 

Az államfőválasztás a római parlamentben hétfőn délután kezdődik. A legesélyesebbnek egyelőre Mario Draghi tűnik, de Draghi megválasztásával új kormányfő kinevezésére, valamint esetleges kormányátalakításra is sor kerülhet. Jelölését az M5S is ellenzi.

Az FI, a Liga és az FdI álláspontja szerint, miután az utolsó négy államfő a baloldal jelöltjének számított, most a jobboldalon a sor a jelöltállításra. Az olasz sajtó szerint jelöltként szóba jöhet még Maria Elisabetta Casellati, a szenátus elnöke, az FI politikusa, vagy a kereszténydemokrata Pierferdinando Casini. Vasárnap tovább folytatódik a pártok közötti egyeztetés.     

Nyitókép: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök nyilatkozik a jobbközép pártok csúcstalálkozója után a római Villa Grandénál 2021. december 23-án. Fotó: Fabio Frustaci/ANSA/EPA/MTI 

#Külföld#olaszország#silvio berlusconi#elnökválasztás

Címlapról ajánljuk