Külföld

Katonák helyettesítik a tanárokat az Egyesült Államokban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 20. 17:30

Egy amerikai államban olyan sok a koronavírusos megbetegedés a tanárok közt, hogy a kormányzó a nemzeti gárdát kérte fel helyettesítésre.

 

Új-Mexikó katonákat kért fel, hogy helyettesítsék a tanárokat, mivel az iskolák az omikronos Covid-19 fertőzések felfutásával küzdve nem tudnak minden osztály számára óraadó tanárt biztosítani, írja a The Guardian. Michelle Lujan Grisham, az állam demokrata párti kormányzója szerdán jelentette be, hogy a nemzeti gárda segítségét kéri a tanári létszámhiány leküzdésére. A rendkívüli lépés célja az osztálytermek újbóli megnyitása és a tanári karok megerősítése az egész államban.

Új-Mexikó évek óta tanárhiánnyal küzd, és korábban gyakran előfordult már, hogy a tanítást hosszú távon olyan helyettesítő tanárokra bízták, akik nem rendelkeznek teljes körű tanári képesítéssel. De hogy ehhez a fegyveres erők segítségét kérjék, példa nélküli. Michelle Lujan Grisham kormánya szerint az iskolai körzetek és óvodák legalább 800 helyettesítő tanárt és napközis nevelőt keresnek. A katonákon kívül az állami hivatalnokokat is arra kérik, hogy jelentkezzenek önkéntes helyettesítő tanárnak.

Az más államokban is előfordult már, hogy az állami dolgozókat és a nemzeti gárda katonáit mozgósítottak az iskolákhoz, a járvány elleni küzdelemben. Végeztek tesztelést, vezettek iskolabuszokat, de Új-Mexikó az első állam, ahol az oktatásban is részt vesznek.

Az állami közoktatási tisztviselők szerint a nemzeti gárda és az állami hivatalok önkéntesei kétórás képzés és kétlépcsős háttérellenőrzés után alkalmasak lesznek helyettesítő tanításra. Azt az egyes iskolai körzetek döntik el, hogy a katonák egyenruhában vagy civil ruhában jelenjenek meg az osztálytermekben.

Nyitókép: Michelle Lujan Grisham/Twitter

#Külföld#koronavírus-járvány#omikron#egyesült államok#új-mexikó

Címlapról ajánljuk