Külföld

Több mint egymillióan követelik, hogy vonják vissza Tony Blair lovagi címét

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 7. 17:57

Az iraki háború miatt szeretnék ezt.

Átlépte az egymilliót pénteken az aláírások száma azon a petíción, amely Tony Blair egykori brit munkáspárti miniszterelnök lovagi címének visszavonását követeli.

Blairt II. Erzsébet királynő emelte lovagi rangra. A volt kormányfő kitüntetésére a múlt hétvégén derült fény, amikor az udvar közzétette az uralkodói elismerések hagyományos újévi listáját, írja az MTI.

A change.org petíciós portálon alig néhány órával később megjelent egy felhívás, amely szerint éppen Tony Blair az, aki a legkevésbé sem érdemel meg semmiféle állami kitüntetést, nem beszélve olyan elismerésről, amelyet személyesen az uralkodó adományoz.

A petíció szerint Blairt – akinek miniszterelnöksége idején az Egyesült Királyság belépett a 2003-ban kezdődött iraki háborúba – személyes felelősség terheli számtalan ártatlan civil haláláért, és emiatt háborús bűncselekmények vádjával törvény elé kellene idézni.

A felhívás követeli, hogy Boris Johnson miniszterelnök kezdeményezze II. Erzsébet királynőnél Blair lovagi kitüntetésének visszavonását.

Blairt a 95 esztendős királynő a világ egyik legexkluzívabb lovagi közössége, az Order of the Garter, a III. Eduárd király által 1348-ban alapított térdszalagrend tagjává avatta. A férfiak a Sir, a rend női tagjai a Lady előnév viselésére jogosultak, vagyis a volt munkáspárti kormányfő hivatalos megszólítása Sir Tony Blair.

Blair 1997 és 2007 között állt a brit kormány élén, és egymás után három parlamenti választást nyert a Munkáspárt vezetőjeként, rekordot döntve ezzel a párt történetében.

Nyitókép: change.org

#Külföld#tony blair#petíció#lovagi cím#ii. erzsébet#visszavon#iraki háború

Címlapról ajánljuk