Külföld

A lengyel kormánypárt vezetője bevallotta, hogy tényleg használták a Pegasust

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 7. 19:36

Azt viszont tagadja, hogy politikai ellenfeleiket figyelték meg vele.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt feje, és az ország miniszterelnök-helyettese elismerte, hogy az ország megvásárolta a Pegasus kémszoftvert az izraeli NSO-tól, viszont tagadta, hogy azt politikai ellenfelek megfigyelésére használták volna.

Kaczynski azt is elmondta: számos ország titkosszolgálata használja az eszközt a bűn és a korrupció elleni harcban, írja az Aljazeera. Szerinte azért volt szükség a Pegasus megvásárlására, mert a szolgálatoknak egyre több, és egyre komolyabb titkosításokat kell legyűrniük munkájuk során.

Rossz lenne, ha a lengyel szolgálatoknak nem állna rendelkezésére ez az eszköz

– mondta a Sieci hetilapnak adott interjújában. Korábban az Amnesty International azt derítette ki, hogy ezzel a kémszoftverrel lettek feltörve Krzysztof Brejza szenátor eszközei is 2019-ben, amikor a férfi ellenzéki választási kampányt folytatott.

Korábban kiderült, hogy a világ számos országában figyeltek meg újságírókat, aktivistákat, ellenzékieket és üzletembereket a szoftver segítségével. Magyarországon a Belügyminisztérium vásárolt az NSO-tól Pegasust, erről az RTL Híradó is tudósított.

Három nappal ezelőtt a PiS még sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy megvették-e a Pegasust, amiért az akkori hírek szerint 5,4 millió eurót fizethettek.

Nyitókép: EPA / WOJCIECH OLKUSNIK

#Külföld#jaroslaw kaczynski#pegasus#kémszoftver#beismerés#lengyelország#ellenzék#amnesty international

Címlapról ajánljuk