Külföld

Die Presse: Európa hamarosan könyörögni fog a migránsoknak, hogy jöjjenek

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 28. 8:24

A lap szerint óriási munkaerőhiány várható.

Legfeljebb öt éven belül olyan súlyos lesz a munkaerőhiány Európában, hogy a kontinensen „könyörögni” fognak a bevándorlóknak, hogy jöjjenek ide dolgozni, írja a Die Presse című osztrák lap vezércikkében.

A lap szerint nem elégséges a munkanélkülieket visszahozni az álláspiacra, mivel az elöregedés és a szociális rendszerek hiányosságai miatt csak ők nem lesznek képesek betölteni az űrt. A lap emlékeztet: nemrég arról beszélt Christian Helmenstein, a gyáriparosok szövetségének vezető közgazdásza, hogy a következő 12 évben 540 ezres hiány lesz a munkaerőpiacon.

A német munkaügyi hivatal ennél súlyosabb kieséssel számol: szerintük 2035-re hétmillió betöltetlen állás is lehet. A lap szerint ez olyan, mintha minden osztrákra két üres munkahely jutna a szomszédos tartományokban.

Arról is írnak: Európán belül az országok hajlamosak egymástól „elrabolni” a munkaerőt, ahelyett, hogy a célzott bevándorlásra, és a migránsok képzésére hagyatkoznának. A kelet-európai országok különösen hajlamosak arra, hogy megpróbálják megakadályozni az elvándorlást. Példának azt hozzák fel, hogy Romániában vajmi kevés adót fizetnek az informatikusok.

Nyitókép: Marcin Obara / PAP / MTI

 

#Külföld#migráció#Gazdaság#munkaerőhiány#bevándorlás#ausztria#álláskeresés

Címlapról ajánljuk