Külföld

Beépült a Ku Klux Klánba, most az életét félti az FBI téglája

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 23. 18:00

Joseph Moore közel 10 évig kettős életet élt: a Ku Klux Klán (KKK) bérgyilkosnak fogadta fel, fehér köpenyt és csuklyát öltött, keresztet égetett a szélsőségesen rasszista klántagokkal. Mindeközben az FBI számára adatokat gyűjtött, titokban hang- és videófelvételeket készített, hogy leleplezhessék a megyei és állami szinten rendfenntartóként dolgozó klántagokat. A nős, háromgyermekes apa jelenleg egy teljesen bekamerázott házban él, rendőrök vigyáznak rá és családjára. Ha van a KKK-nak halállistája, ő biztos előkelő helyen szerepel rajta.

„Az előző nevem Joseph Moore. 2007 és 2017 között az FBI terrorelhárító munkacsoportjának voltam a bizalmas informátora” – így kezdte az AP, amerikai hírügynökségnek adott exkluzív interjúját az a férfi, aki több szélsőséges belföldi terroristát segített rács mögé juttatni az Egyesült Államokban.

Az amerikai hadsereg mesterlövész veteránja egy évtizeden át bújt a Ku Klux Klan fehér felsőbbrendűséget hirdető, szélsőségesen rasszista szervezet fehér köpenyébe, és húzta magára az arcát teljesen eltakaró csuklyát. Joseph Moore-t az észak-floridai Ku Klux Klán bérgyilkosnak vette be a soraiba, így vehetett részt a klán tevékenységében. Az FBI beépített embereként titkos gyűlésekre járt és keresztégetéseken vett részt. Téglaként még egy fekete férfi meggyilkolásának megtervezésében is segédkezett. De miért juttatta be az FBI a klánba? Hogy lebuktathassák a fajgyűlölő terrorszervezet városi, megyei és állami szinten rendfenntartóként dolgozó tagjait.

Hogy miért nem bíznak az emberek a rendőrségben? Azért, mert van olyan rokonuk vagy barátjuk, aki szélsőséges támadás célpontja lett. Akinek támadója történetesen jelvényt és fegyvert viselt. Ez tény, ezt tudom, mert ez megtörtént. Megakadályoztam egy rendőrök által tervezett gyilkosságot

– mondta Moore, aki a bedrótozva töltött évei alatt rögzítette a klántársaival folytatott beszélgetéseit, néha még videóra is vette azokat, és amit megtudott, azt megosztotta a szövetségi ügynökökkel. Az FBI így próbált leszámolni a fehér felsőbbrendűség híveivel a floridai bűnüldöző szerveknél. A nős, háromgyermekes apa legalább két gyilkosság meghiúsításában segített a szövetségi kormánynak, és két klántag rendőr ellen indult büntetőper neki köszönhetően.

Moore küldetése nem volt nyugdíjas állás. Egy apró hiba, egy áruló szó a biztos, erőszakos halált jelentette volna. Az 50 éves férfi a bírósági vallomásokon kívül soha nem beszélt nyilvánosan a KKK-ban végzett beépített munkájáról. Bár új néven él családjával egy mutatós floridai kertvárosi házban, ma sem lehet biztos abban, hogy megéri a holnapot.

Az első tégla

Az FBI 2007-ben kérte fel, hogy épüljön be a KKK Egyesült Északi és Déli Lovagjai nevű kláncsoportba. Az Észak-Florida vidéki területein aktív sejt titkos összejövetelein Moore rögzíteni tudta a tagsággal gyanúsított rendőrtisztek azonosító számait és egyéb adatait. Moore egyértelmű kapcsolatokat talált a KKK és a floridai és georgiai bűnüldöző szervek között.

Egyik ügynökségnek sincs semmiféle kontrollja az egész felett. A probléma sokkal kiterjedtebb és szervezettebb, mint azt bármelyik hajlandó beismerni

– mondta Moore a KKK-ról az általa megismert adatokra hivatkozva. Több tucat olyan rendőrrel, börtönőrrel, seriffhelyettessel és más rendfenntartó tisztviselővel találkozott, akik kapcsolatban álltak a Ku Klux Klánnal és a hozzá lazán kötődő, törvényen kívüli motoros klubokkal.

Moore segítségével az FBI azonosított is egy klánsejtet, amelynek tagjai a floridai Fruitland Park-i rendőrkapitányságon dolgoztak. Miközben az észak-floridai kláncsoporton belül tevékenykedett, Moore figyelmeztette a szövetségi nyomozókat, hogy tudomása szerint egy spanyol teherautó-sofőr meggyilkolására készülnek a klán tagjai. Az emberölési terv egyik kulcsfigurája az Alachua megyei seriff egyik helyettese, az Egyesült Északi és Déli Lovagrend tagja volt. Moore tevékenységének köszönhetően a gyilkossági terv meghiúsult, a lebukott klántagok bíróság elé álltak.

A második beépülés

2013-ban az FBI egy másik kláncsoportba irányította át: arra kérték, hogy épüljön be a Ku Klux Klan Tradicionalista Amerikai Lovagok nevű országos csoport floridai szervezetébe. A sikeres beépített munkához azonban az kellett, hogy teljesen más emberré váljon, hogy meggyőzze klántestvéreit arról, hogy ő is közéjük tartozik. A gyanútlan kláncsoport egy éven belül teljesen befogadta, ő lett az úgynevezett Nagy Éjszakai Héja (Grand Night Hawk) a Florida vidéki, észak-középső részén működő csoport szervezetében. A Nagy Éjszakai Héja a biztonságért és a belső kommunikációért felelt, és katonai múltja miatt Moore lett az erőszakos akciókért felelős ember is.  

Egy 2014 decemberi keresztégetés során Charles Newcomb, a csoport vezetője, vagy ahogy bajtársai hívták, Magasztos Küklopsza (Exalted Cyclops) félrehívta, és beavatta egy fekete férfi, Warren Williams megölésének tervébe. Warren Williams – egy volt rab – ugyanis összetűzésbe került az egyik klántaggal, egész pontosan a Thomas Driver nevű büntetés-végrehajtási tiszttel, Williamst ezért holtan akarták látni.

Moore ekkor értesítette az FBI-t, és engedélyt kapott arra, hogy a következő hónapokban titkos felvételeket készítsen. Ekkorra Newcomb már bizalmába fogadta: együtt ittak, együtt lógtak, grilleztek és beszélgettek az élet problémáiról. Moore az ilyen alkalmak során tudott felvételeket készíteni a három floridai büntetés-végrehajtási tisztről, amint Williams meggyilkolását tervezik. 

Kétségkívül megöltek volna 

– mondta Moore arra a kérdésre, hogy mi történt volna, ha lebukik a felvételek készítése közben.

Terror a határokon belül

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, a kétezres évek elején az Egyesült Államok kritikus időszakot élt át a belföldi terrorizmus szempontjából is. A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) terrorellenes erőfeszítéseinek komoly részét tette ki a KKK elleni nyomozás, a bűnüldöző szervek soraiba beférkőzött fajgyűlölők leleplezése.

Az FBI 2006-ban hírszerzési értékelése szerint „a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok történelmi léptékű stratégiai erőfeszítéseket tettek a bűnüldöző szervekbe való beszivárgásra és toborzásra”. Az értékelés szerint a bűnüldöző szerveknél egyesek „szakmai segítséget nyújtottak olyan fajgyűlölő csoportoknak, amelyek ügyével szimpatizáltak”.

Mint veterán és az amerikai hadsereg kiképzett mesterlövésze, Moore azért vállalta az FBI felkérését, mert úgy érezte, hazáját szolgálja ezzel is, és ha arra kérik, hogy védje meg a lakosságot a belföldi terroristáktól, akkor neki kötelessége ezt megtenni. 

Moore azt állította, tudomása van arról, hogy az általa ismert tisztek aktívan toboroztak a klánnak a börtönben. A floridai büntetés-végrehajtás ezt vitatja, egyik szóvivőjük az AP-nek azt írta, a hivatal nem talált bizonyítékot arra, hogy a szélsőséges fehér felsőbbrendűségi csoportok szélesebb körű tagsága rendszerszintű probléma lenne. Moore azt állítja, hogy rengeteg információt adott az FBI-nak több aktív fajgyűlölőről, akik állami börtönökben és más rendvédelmi szerveknél dolgoztak.

Állandó fenyegetésben él

Miután tanúskodott a gyilkossági összeesküvési ügyben az általa leleplezett klántagok ellen, Moore munkája az FBI-nál véget ért. 2018-ban új néven kezdett új életet. Beépített informátorként végzett munkája nagyon megviselte a mentális és fizikai egészségét. A KKK nagy lovagja karaktereként baráti, szinte családi kapcsolatokat kellett kialakítania azokkal, akik után nyomozott, miközben igazi barátait elvesztette.  

Moore ma attól tart, hogy azok az emberek, akiket segített börtönbe juttatni, kiderítik, hol él, és bosszút állnak rajta. Néhány éven belül mindannyian szabadulnak. A családi házat, ahol él, mozgásérzékelős térfigyelő kamerák figyelik. Naponta többször ellenőrzik rendőrjárőrök, hogy minden rendben van-e. Állandóan fegyvert hord magánál. „Állandó veszélyben élünk” – mondta. De akkor miért állt most mégis kamerák elé?

Hogy a nyilvánosság tudomást szerezzen ezekről a dolgokról, mielőtt még valami történne velem

– osztotta meg a riporterrel a baljóslatú választ. Azt mondta, hogy az árnyékból való kilépés és a történetének nyilvános megvitatása a legjobb módja annak, hogy megvédje magát és családját. Azt sem szeretné, ha az ő és más informátorok munkája hiábavaló lett volna. Az FBI beépített emberei az életüket kockáztatják azért, hogy segítsenek leleplezni a szélsőségeseket. Ezért Moore azt szeretné, ha Florida büntetés-végrehajtási és bűnüldözési vezetői az egész rendszerre kiterjedő vizsgálatokat folytatnának a fehér fajgyűlölők és más erőszakos szélsőségesek kiszűrésére.

Az alábbi videón az AP hírügynökség szerkesztett interjúját magyar nyelvű felirattal is megnézheti.

 

Nyitókép: Associated Press

#Külföld#ku-klux-klan#egyesült államok#fehér felsőbbrendűség#fajgyűlölet#rasszizmus#fbi#beépített ember

Címlapról ajánljuk