Külföld

Az rtl.hu-nak írta meg Gonzalo Pinochet, hogy semmi köze a diktátorhoz

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 22. 12:06

Tévesen állíthatta a BBC egy chilei jobboldali politikusról, hogy a volt diktátor unokatestvére. Gonzalo Pinochet a Twitteren tagadta, hogy Augusto rokona lenne.

A hétvégén elnökválasztást tartottak Chilében, amit toronymagasan nyert a baloldali koalíció fiatal jelöltje, a 35 éves Gabriel Boric. A jobboldali republikánus párt jelöltjét, José Antonio Kastot győzte le, aki a múltban többször is védelmébe vette az országot 1973 és 1990 között irányító Augusto Pinochet katonai diktátort. Pinochet rémuralmának idején több mint háromezer embert végeztek ki, és 80 ezret küldtek munkatáborokba.

A BBC riportere is a helyszínen volt, hogy tudósítson az eredményekről. Az adásban megszólaltattak egy fiatal jobboldali Kast-szavazót is, akit hogy, hogy nem, Gonzalo Pinochet néven mutattak be a nézőknek. A fiatal férfi arról beszélt: helyteleníti a kontinensen terjedő populizmust, és szerinte a diktatúra az ország történelmének része.

A Newsday című adásban vasárnap késő este ment le a riport, és másnap már nagyobb visszhangot kapott. Marcus Bennett, a szocialista Tribune magazin szerkesztője a Twitteren osztott meg egy képet a műsorból, amiben arra utalt, hogy a csatorna elhallgatott egy fontos infót Gonzalóról: mégpedig azt, hogy ő Augusto Pinochet rokona.

Köszönöm a BBC-nek, hogy ilyen átlagos chilei szavazókat találnak, hogy megkérdezzék tőlük, vajon a chileiek tényleg akarják-e a szocialista vezetőt, akit megválasztottak

gúnyolódott az újságíró.

A tweetet azóta több mint hatezren osztották meg, és a kommentekből az is kiderült: sokan tudni vélik, hogy Gonzalo és Augusto valóban távoli unokatestvérek. Ez eléggé adta magát: Gonzalo ugyanis a Pinochet közeli tanácsadója által alapított, máig működő UDI párt ifjúsági tagozatának elnöke. Ezen felül azt is könnyedén ki lehet keresni róla az interneten, hogy az amerikai Leadership Institute-ban tanult, ami elég népszerű a dél-amerikai jobboldali elit körében.

Gonzalo Pinochet nyomában

Itt kapcsolódtam be én is a sztoriba: szerettem volna írni arról, hogy a BBC elhallgatta, hogy valójában Pinochet kisunokatesóját szólaltatták meg átlagos választóként. Először azonban ellenőrizni akartam az információt, ám hosszas keresgélés után sem találtam hiteles forrást vagy bizonyítékot arra, hogy a két férfi valóban családtag: se interjú, se sajtóhír nem szólt arról, hogy a volt diktátor rokona egy jelenlegi szélsőjobbos párt ifivezetőjeként tevékenykedik. A Twitteres kíváncsiskodásom se hozott eleinte gyümölcsöt. Mint kiderült, van politizáló leszármazottja Pinochetnek, de neki meg semmi köze Gonzalóhoz.

Aztán egy jótétlélek segített rátalálni a BBC eredeti felvételére is, ami meglepetést tartogatott számomra. Abban ugyanis a 20. másodperc környékén a narrációban azt állítják, hogy Gonzalo távoli unokatestvére a katonai diktátornak. 

Ez alaposan összezavart. Ha a BBC bemondta, hogy valójában ki az, akivel beszélgetnek, miért vádolja őket azzal Bennett, hogy átlagszavazóként prezentálták? Főleg úgy, hogy ezek szerint ő is láthatta a műsort, ami az információ egyetlen hiteles forrása? Azt viszont, hogy a két politikus valóban rokon, ekkor már elhittem, hiszen a BBC biztos nem bakizna ekkorát.

Ekkor jegeltem is volna a dolgot, ám ma reggel újabb csavar jött: Gonzalo Pinochet válaszolt a tweetemre.

Nem vagyunk rokonok

írta, majd az üzenetfolyamban kicsit lejjebb megismételte ugyanezt.

Ezek szerint nemcsak én, nemcsak Bennett, de a BBC is súlyos tévedésben volt. Az események alapján a következő forgatókönyveket tudom elképzelni:

  • a csatorna valóban interjúzott Augusto Pinochet unokatestvérével, aki nem egyenlő az UDI-s Pinochettel, csak egy pontosan ugyanolyan nevű, pontosan ugyanolyan fizimiskájú, ugyanazt a jelöltet támogató férfi. Ez önmagában elég valószínűtlen, főleg, hogy azt nem jelezte Twitteren Gonzalo, hogy nem ő lenne a videóban.
  • A BBC riportere bakizott, és félreértett valamit, így lett az UDI-s Gonzalóból Pinochet rokona – ráadásul azt is elfelejtették megemlíteni, hogy egy politikussal beszélgetnek.
  • Vagy a BBC-nek igazat mondott, de nekem már hazudott, és ezzel alaposan megtrollkodott Augusto Pinochet chilei diktátor unokatestvére.

Mindenesetre további magyarázatot kértem Gonzalótól Twitteren, és a BBC-vel is felvettem a kapcsolatot, hogy segítsenek tisztázni a helyzetet. Amint válaszolnak, frissítem a cikket.

Nyitókép: PABLO SANHUEZA / REUTERS

#Külföld#chile#gonzalo pinochet#augusto pinochet#twitter#választás#keveredés#bbc

Címlapról ajánljuk