Külföld

Ferenc pápa: A nők elleni erőszak „szinte sátáni”

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 20. 5:35

A pápa ritkán használ ilyen erős kifejezéseket az erőszak jellemzésére. Most az is elmondta: a bántalmazott nők nem veszítik el méltóságukat.

Ferenc pápa szerint „szinte sátáni” azoknak a férfiaknak a viselkedése, akik nőket bántalmaznak. A pápa a Guardian szerint ritkán használ ilyen erős kifejezéseket az erőszak jellemzésére.

A pápa vasárnap este az olasz TG5 csatorna vendége volt, ahol három nővel és egy férfivel beszélgetett, akik mind nehéz időket éltek át. A fenti megjegyést egy válaszban tette, amikor az egyik nővel beszélgetett, aki korábban családon belüli erőszak áldozata lett.

„Nagyon nagy azoknak a nőknek a száma, akiket megvernek és bántalmaznak a saját otthonukban, akár a saját férjük” – mondta a pápa a Giovanna nevű nőnek. 

Számomra az a probléma, hogy ez szinte sátáni, mivel olyan embert használnak ki, aki nem tudja megvédeni magát, aki csak elhárítani próbálhatja az ütéseket. Ez nagyon megalázó.

Giovanna arról is beszélt, hogy négy gyereket kell egyedül nevelnie, mióta megszökött a bántalmazó kapcsolatból.

A pápa a koronavírus-járvány kezdete óta többször is felszólalt a családon belüli erőszak ellen. A karanténintézkedések miatt számos nő maradt összezárva bántalmazójával. A pápa arról is beszélt, hogy a bántalmazott nők nem vesztik el méltóságukat. „Látom benned a méltóságot, mert ha nem lenne méltóságod, nem lennél itt” – mondta Giovannának.

Nyitókép: Pool / Reuters

#Külföld#ferenc pápa#nők elleni erőszak#családon belüli erőszak#olaszország#vatikán#teve

Címlapról ajánljuk