Külföld

Szabadon engedték a Haitin elrabolt hittérítőket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 16. 18:12

Az amerikai és kanadai keresztény misszionáriusokat október 16-án rabolták el fegyveresek, miután meglátogattak egy árvaházat.

Szabadon engedték a Haitin októberben elrabolt összes amerikai és kanadai misszionáriust valamint családtagjaikat, írja az MTI több külföldi hírügynökség jelentése alapján.

A keresztény hittérítőket október 16-án rabolták el fegyveresek egy buszról. A csoport épp a haiti főváros, Port-au-Prince repülőterére tartott, miután meglátogattak egy árvaházat. A tizenhét fős csoportban tizenhat amerikai és egy kanadai állampolgár volt, közöttük öt gyermek – a legfiatalabb nyolc hónapos –, a hittérítők hozzátartozói.

Az emberrablást elkövető, 400 Mawozo néven ismert bűnszervezet vezetője fejenként egymillió dollárt, valamint a banda egyik börtönben ülő vezetőjének szabadlábra helyezését követelte a túszok elengedéséért cserében, és a meggyilkolásukkal fenyegetődzött, ha nem teljesítik a követeléseit. A  tárgyalások eredményeképp az emberrablók már öt túszt elengedtek az elmúlt hetekben.

A karib-tengeri ország rendőrsége és az utazásukat szervező ohiói székhelyű nonprofit szervezet csütörtökön jelentette be, hogy kiszabadult a még fogvatartott 12 túsz is. Gary Desrosiers, a haiti rendőrség szóvivője további részleteket nem árult el. A rendőrség közlését megerősítette Gédéon Jean, egy emberrablásokkal foglalkozó civil szervezet, a Haiti Emberi Jogi Elemző és Kutató Intézet (CARDH) igazgatója. A Christian Aid Ministries nevű ohiói segélyszervezet későbbre ígért részletes tájékoztatást.

Az utóbbi években Haitin megszaporodtak a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások. Több alkalommal papokat és apácákat hurcoltak el. A biztonsági helyzet tovább romlott a karibi térség legszegényebb országában a Jovenel Moise elnök júliusi meggyilkolását követő belpolitikai zűrzavar és a több mint 2200 emberéletet követelő augusztusi földrengés nyomán.

A CARDH szerint idén 949 emberrablás történt, a túszok között öt országból származó ötvenöt külföldi állampolgár volt. 

Nyitókép: Emberek gyülekeznek Christian Aid Ministries titanyeni központjánál, a haiti fővárostól északra, december 16-án – Fotó: Odelyn Joseph/AP

#Külföld#haiti#emberrablás#hittérítők#misszionáriusok#port-au-prince#egyesült államok#kanada

Címlapról ajánljuk