Keresem a családom

Ha még a nevét sem tudja, és azt sem, mikor született...

rtl.hurtl.hu

2015. július 15. 8:57

Nem egy esetben találkoztuk olyan kéréssel, hogy hallomásból, pletykákból értesült valaki arról: van egy testvére, féltestvére. És ilyenkor szembesülünk azzal, hogy a keresett személynek sem a neve, sem a születési ideje nem ismert. Egy ilyen eset következik most!

Kedves, beszédes nő sír a telefonban, meséli a történetét. Nagyon sokat kutatott már, sok mindent tud a családjáról, de nem tudja a keresett féltestvére pontos nevét, születési dátumát, és még az is elképzelhető, hogy maga is keresés is "túl késő": a keresett férfi 1935 körül született. Annak pedig már 80 éve. És Magyarországon a férfiak közül nem általános a 80 éves kor elérése.


"Találtuk a gyereket az út mellett!"


A történet Nyugat-Dunántúlon zajlik, Éva (a kereső) édesanyja, Zsuzsa leányként szült egy fiút. Félve, hogy megszólják érte őket, kitalálták, hogy a kisbabát találták. Az út mellett, kirakva. A kisfiút - talán épp ezért, mert senkihez nem tartozónak hazudták - nevelőotthonba adták, ám valódi (magukat titkoló) szülei még pendelyes korában kikérték onnan, ha máshogy nem, hát nevelőszülőként. Így nevelgették a kis Attilát.


Fotó: romerozero.com

Kis kitérőt tettek, Budapest környékére, albérletbe költözve, és takarítással foglalkoztak és megpróbáltak úgy élni, mintha vérszerinti gyermekük lenne. Ám itt is elindult a pletyka és inkább visszaköltöztek Dunántúlra.

Eztán történt, hogy Zsuzsa összeismerkedett egy hivatalnokkal, akihez 1949-ben feleségül ment. A fiatal férj Ausztriába disszidált, majd rá fél évre Zsuzsa és a kisfiú is utánamentek. Ám a boldogság nem tartott sokáig: Zsuzsa hazaszökött, ám kisfiát kinn hagyta az apjánál!
 

És mi őt keressük


Itthon, miután a válópert lerendezték, újra férjhez ment. Ebből a második házasságából született meg Éva, a keresőnk. Tudta, hogy van egy féltestvére anyja előző házasságából, de valahogy kerülték a témát. Ennek ellenére egy ideig leveleztek, még 1953-ban is kapott a féltestvérétől egy levelet, fotóval együtt, de azóta sem a levél, sem a kép nincs meg. Semmi nem maradt. Sem név (csak az Attilára emlékszik), sem születési dátum (1935 körül), sem régi lakcím (valahol Ausztriában éltek), sem más kiindulási pont. Semmi.

Hát, ez a történet, és most ránk van bízva, hogy találjuk meg Éva féltestvérét. És az eddig bejött több mint 800 esetből több hasonló is van!

És a jelentkezőkön kívül még hányan lehetnek, akiket hasonló helyzet nyomaszt?

Szerkesztőség


Ha Te is hasonló helyzetben vagy, és szeretnéd megtalálni valamelyik családtagodat, akkor jelentkezz a Keresem a családom! című műsorba, hogy segíthessünk!

Címlapról ajánljuk