Időjárás

Heves zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek a meteorológusok hétfőn

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 3. 6:23

Hétfőn is folytatódhat az elmúlt napok szélsőséges időjárása.

Első- és másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki hétfőre Magyarország területére a HungaroMet.

A HungaroMet zivatarokra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-csanád és Békés megyékre, illetve első fokút az ország többi megyéjére. Felhőszakadás lehetősége miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékre adtak ki másodfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat szerint hétfő déltől egyre többfelé várható zápor, zivatar kialakulása, amelyek a déli óráktól késő délutánig nagyobb számban a Dunántúlon, majd a késő délutáni, kora esti, esti időszakban egyre inkább a Duna vonalától keletre lesznek jellemzőbbek.

A zivatarokat általában viharos, 60 kilométer/órásnál is nagyobb széllökések, apró szemű jég, valamint felhőszakadás (30 mm-nél is több eső) kísérheti. Elsősorban a Dunántúl északi felén az egymást követő, illetve adott pont felett többször képződő zivatarok miatt lokálisan és rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat.

A késő délutáni, kora esti órákban nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladhatnak. A rendszer elsődleges veszélyforrása az esetleges erősen viharos (90 km/óránál is nagyobb) szélroham lesz, de nagyobb méretű jég (több mint 2 cm-es), valamint felhőszakadás (30 mm-nél is több eső) is társulhat hozzá. Az éjszakai órákban kevesebb helyen fordulhat elő zivatartevékenység.

Az elmúlt napokban több hullámban is viharok, szupercellák vonultak át az országon, amiről alább tekinthető meg a vasárnap esti Híradó beszámolója:


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Időjárás#zivatar#felhőszakadás#meteorológia#figyelmeztető előrejelzés

Címlapról ajánljuk