Időjárás

Veszteglő hókotrók, autó csúszott a gyereket szállító mentőbe – káoszt okozott a havazás és az ónos eső

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 30. 13:05

Zuglóban gyereket szállító mentőautóba csapódott egy nyári gumival felszerelt autó, Pécelen nem tudtak elindulni a város hókotrói, mert nem volt üzemanyaguk.

Mint arról délelőtt az rtl.hu is beszámolt, intenzív havazás kezdődött Magyarországon, miután kiterjedt, sok csapadékot hozó felhőzet érte el a Kárpát-medencét. Az országban többfelé többféle csapadék is hullott, a Dunántúlon például hó, havas eső, de még ónos eső is esett, míg a Dunakanyarban és a fővárostól délnyugatra hódara hullott a felhőzetből.

Pest megyében 9 óra körül kezdett intenzíven, nagy pelyhekben havazni, a félórás hózápor következtében teljesen ki is fehéredett minden. Miután a havazás elállt, ónos eső kezdett hullani, ami sok helyen az utakra fagyott.

Az Országos Mentőszolgálat Facebookon arról számolt be, hogy balesetet szenvedett egy gyermeket kórházba szállító mentőautójuk. A baleset Budapest XIV. kerületében, Zuglóban történt, az OMSZ azt írta, hogy egy autó megcsúszott fékezéskor, és a mentőnek ütközött. A balesetben senki nem sérült meg, és a szállított betegért is hamar másik egység érkezett, de a mentő napokra kiesett a forgalomból. A balesetet az okozhatta, hogy az autón nyári gumi volt.


A Blikk cikke szerint Pécelen valóságos káosz alakult ki péntek délelőtt, ugyanis hiába vannak a Pest megyei városnak hókotrói, nem voltak az üzemanyag-tartályaik feltöltve, így nem tudták a város útjait eltakarítani. A meredekebb utcák alján feltorlódtak az autók, a lakók egymást riasztották, hogy aki teheti, ne is induljon el otthonról.

Horváth Tibor polgármester a Blikknek megerősítette: valóban azért lepte be a hó és jég az utakat, mert a városüzemeltetésért felelős cég hókotróiban nem volt gázolaj. „Az önkormányzat nem finanszírozta tovább a Pécel Kft.-t, így ők valóban nem vettek gázolajat a gépekbe” – mondta a polgármester, aki szerint egyfajta politikai játszma következménye, hogy idáig jutottak. A városvezetés pénteken felmentette a Pécel Kft. vezetőjét,a polgármester azt ígéri, legkésőbb péntek estére úrrá lesznek a helyzeten.

Az rtl.hu képei a havazásról:

#Időjárás##havazás#ónos eső#budapest#pécel#káosz

Címlapról ajánljuk