Időjárás

Viharos vasárnap: széllel, porviharral söpör át az országon a hidegfront

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 8. 7:22

A szántóföldek állapotától függően egyes helyeken porvihar is kialakulhat, figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Vasárnap délelőtt markáns hidegfront vonul át az országon, átmeneti erős lehűlést okozva. A front átvonulását erős, több helyen viharos szél kísérheti, és a szántóföldek állapotától függően egyes helyeken porvihar is kialakulhat, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Északkelet-Európát ezekben az órákban elárasztó hideg, sarkvidéki eredetű légtömegből Magyarország is kap egy kis ízelítőt. Vasárnap markáns hidegfront érkezik, amely délelőtt néhány óra alatt át is robog az országon, átmeneti jelentős lehűlést okozva. Egyes helyeken 10-17 fok közé süllyed a hőmérséklet.

A front előterében a nyugati, északnyugati szél nagy területen megerősödik. Délelőtt a front környezetében a hirtelen északias irányba forduló szelet többfelé kísérhetik viharos, óránkénti 60-80 kilométeres, néhol ettől erősebb lökések is.

A szántóföldek állapotától függően egyes helyeken porvihar is kialakulhat.

A front mögött a délutáni órákra veszít erejéből a légmozgás, de erős széllökések az esti órákig még előfordulhatnak. A hőmérséklet napközben 18-25 fok fölé emelkedik. 


Nyitókép (illusztráció): Porviharban közlekedő járművek a 35-ös főúton Hajdúböszörmény térségében 2023. április 4-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

#Időjárás#hidegfront#szél#viharos szél#porvihar

Címlapról ajánljuk