Időjárás

Életveszélyessé minősítették a Florida felé tartó hurrikánt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 30. 12:33

A hatóságok által életveszélyesnek minősített, négyes fokozatúvá erősödött trópusi vihar, az Idalia várhatóan szerda délután éri el a szárazföldet.

Nem veszít erejéből, sőt várhatóan tovább erősödik az Idalia névre keresztelt trópusi vihar, írja a BBC. Az Atlanti-óceán térségben keletkezett, Kubát letaroló és jelenleg nyugatra tartó vihar várhatóan magyar idő szerint szerda délután éri el a szárazföldet, és söpörhet végig négy államon.

Az előrejelzés szerint Észak- és Dél-Karolina déli, délkeleti csücskein, Georgia keleti partvidékén és Florida északi részén pusztíthat a nemrég négyes fokozatúvá erősödött hurrikán. Ez azt jelenti, hogy akár 215 km/órás sebességű széllökések kísérik a forgószelet, amerre elhalad.

A Nemzeti Hurrikánközpont (National Hurricane Centre, NHC) figyelmeztetése szerint nemcsak a pusztító erejű szél, de a partmenti térségekben az áradások miatt is hatalmas károkra, életveszélyes katasztrófahelyzetre kell számítani. A vihar épületeket, fákat, villanyoszlopokat fog leborotválni, a legsúlyosabban érintett területek lakhatatlanná válnak, hetekig, hónapokig nem lesz áram, a kárelhárítás, helyreállítás sokáig húzódhat.


A vihar várhatóan csütörtökön hagyja el a szárazföld térségét és a Mexikói-öböl fölött halad kelet felé, ekkor már ötös erősségű hurrikánként.

Kedden a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Deanne Criswell, a Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség (Federal Emergency Management Agency – FEMA) igazgatója arra kérte az érintett területeken élőket, hogy kövessék a hatóságok utasításait. Ron DeSantis kormányzó kedden megismételte felszólítását a partvidék elhagyására, és arra kérte a vihar várható útvonalán élőket, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést. Georgia kormányzója, Brian Kemp szintén veszélyhelyzetet hirdetett az állam területének egy részére.


Floridában már hétfőn készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárda 1100 katonáját, valamint több tízezer szakembert, hogy a vihar átvonulása okozta várható áramkimaradásokat mielőbb megszüntethessék, a felkészülés részeként pedig próbálták megerősíteni a vezetékeket.

Elővigyázatosságból St. Petersburg városában biztonságba helyezték az ott működő Dalí Múzeum legértékesebb darabjait. A Chevron olajvállalat kedden kiürítette a Mexikói-öbölben működő olajkitermelő-tornyokat a hurrikán átvonulásának idejére.

A közelgő vihar miatt hétfőn Joe Biden elnök veszélyhelyzetről írt alá rendeletet Florida érintett térségére, ami szövetségi forrásokat is elérhetővé tesz a védekezéshez.

Florida délnyugati részén tavaly szeptember végén az Ian hurrikán okozott súlyos károkat, amely után az újjáépítés még mindig tart.

Az Idalia heves esőkkel csapott le a kubai fővárosra, Havannára kedden:


Nyitókép: készülődés Floridában az Idalia érkezésére – Fotó: Marco Bello / Reuters 

#Időjárás#egyesült államok#florida#hurrikán#idalia

Címlapról ajánljuk