Időjárás

Viharos széllel, jégesővel csapott az országra nyugatról a zivatarlánc

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 23. 20:53

Péntek délután öt óra után érte el az Alpokalját a nyugatról érkező zivatarlánc, nyomában viharos erejű szél és helyenként dió nagyságú jég.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által péntek délutánra előrejelzett zivatarlánc valamivel péntek délután öt óra után érte el az Alpokalját és az Északi-középhegységet, a Mátrát.

A vihar miatti első bejelentések fél hat körül futottak be a katasztrófavédelmi ügyeletekre Pápa, Lovászi, illetve Bátonyterenye térségéből, közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

A nyugati megyék közül Zalában okozta a legtöbb gondot a vihar, ebből a megyéből két óra alatt több mint három tucat bejelentés érkezett a tűzoltókhoz. A hívások a legtöbb esetben leszakadt faágakról, kidőlt fákról szóltak, de volt, hogy megbontott tető miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Komoly károkat okozott az erős szél Nagykanizsán, több helyről érkezett bejelentés kidőlt fák miatt, így például a Nagykanizsa és Cserfőhegy közötti úton több fa borult az útra, akadályozva a forgalmat.

Viharos széllel, jégesővel csapott az országra nyugatról a zivatarlánc
A viharban kidőlt fát távolítanak el az útról tűzoltók Nagykanizsán 2023. június 23-án – Fotó: Varga György / MTI

Somogy megyében, Balatonszemesnél a vasúti felsővezetékre zuhant leszakadt faág, Fonyódon egy megdőlt fa a villanyvezetéket is veszélyezteti.

Veszprém megyében Pápán a strandon szakadt le egy nagy faág, Pétfürdőn a gyalogosokat veszélyeztette egy széthasadt fa.

Borsod-Abaúj-Zemplénben Múcsonyban és Szuhogyon is kidőlt fa miatt hívták a tűzoltókat, utóbbi helyen az erős szél levitte a focipálya öltözőjének tetejét.

Az Időkép helyzetjelentése szerint este 7 körül keleten, Szolnoktól a szlovák határig, több mint 170 kilométer hosszan elnyúló zivatarlánc alakult ki.


A Mátra környéki zivatarokat sok helyen jégeső kísérte, Domoszlón és Drávaszabolcson diónyi nagyságú jégdarabok hullottak, jég verte el Bátonyterenyét is. Aldebrőn nagyon rövid idő alatt 34 milliméternyi eső hullott.

Este nyolc körülre az ország szinte kettészakadt: nyugaton, a hidegfront mögött nagyjából 20 fokra esett vissza a hőmérséklet, miközben keleten, az Alföldön, ahová nem ért (még) el a zivatarlánc, rendkívül fülledt, meleg az idő.

Nyitókép: Varga György / MTI

#Időjárás#zivatar#jégeső#vihar#szél

Címlapról ajánljuk