Időjárás

A Kékesen 170, Szolnokon 0,1 milliméter csapadék esett öt nap alatt – de tudja, mit jelent valójában az a 170 milliméter?

rtl.hurtl.hu

2023. június 10. 11:04

Egy milliméter eső egy liter víz négyzetméterenként. 

Csaknem 170 milliméter különbség van a lehullott eső mennyiségében a legcsapadékosabb és legszárazabb tájak között, az elmúlt öt nap során ugyanis Kékestetőn 169,4 milliméter eső esett, míg Szolnokon mindössze 0,1 milliméter – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon.

Az összesítés szerint az elmúlt öt napban Kékestetőn 169,4 milliméter eső esett, a Fejér vármegyei Kincsesbányán 145,8, a Békés vármegyei Dévaványán 112,5 milliméter, Baja-Csillagvizsgáló állomáson pedig 109,7 millimétert regisztráltak.

Ugyanebben az időszakban Szolnok repülőtér állomáson mindössze 0,1 millimétert mértek, a Baranya vármegyei Drávaszabolcson 5,8 millimétert, a Bács-Kiskun vármegyei Katymáron 6,7 millimétert, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kétpón pedig 6,8 millimétert.


Mennyi is a milliméter?

Első látásra valószínűleg nem sokat mond még a Kékesen leesett 170 milliméter sem, hiszen a folyadékot nem hosszmértékben szoktuk mérni. Azt valószínűleg mindenki sejti, hogy nagyon sok, hiszen Magyarországon az éves átlag 500-800 milliméter (a Kékestetőn jellemzően a nagyobb érték), de mennyi is valójában? 

1 milliméter csapadék űrmértékre átváltva egy litert jelent négyzetméterenként.

Azaz Kékestetőn öt nap alatt 170 liter víz hullott le minden egyes négyzetméterre. 

Ha pedig ez a rengeteg víz valahol összegyűlik, rengeteg problémát tud okozni, ahogy azt azt az elmúlt napok villámárvizei is megmutatták. Szerencsére az előrejelzések szerint a hétvége után szárazabbra fordul az idő.

Az RTL Híradó riportja a halálos áldozatokat is követelő gyöngyöstarjáni villámárvízről:


Nyitókép: özönvíz a Mátrában – Fotó: RTL

#Időjárás#csapadék#eső

Címlapról ajánljuk