Időjárás

Esős lesz a hétvége, de mutatjuk, mikor mehet kirándulni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 12. 10:31

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország jelentős részén eső várható a hétvégén.

Hűvös, szeles, csapadékos hétvége előtt állunk, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Az OMSZ a hétvégére több déli és közép-magyarországi megyére is sárga figyelmeztetést adott ki a várható zivatarok miatt.

Pénteken

Az összefüggő felhőzet nagyobb eséllyel a déli, délnyugati megyékben gomolyossá válik, a csapadékzóna gyengül, de mögötte több hullámban érkeznek, illetve alakulnak ki záporos, zivataros csapadékgócok. Az északkeleti tájakon várható legkésőbb és legkisebb eséllyel csapadék. Péntek délig a Bakony térségében illetve az ország középső sávjában helyenként 20-25 mm körüli csapadék is eshet. Napközben a Dunántúl déli, délnyugati területen zivatarok alakulhatnak ki, ezeket erős szél, apró szemű jég, és felhőszakadás kísérheti.

Ismét sokfelé kísérik élénk, helyenként erős széllökések a keleti, délkeleti szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de a déli, délnyugati tájakon ennél kissé melegebb is lehet. Késő estére 10 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombaton

Péntek estétől szombat reggelig erősen felhős vagy borult égre, és elszórtan záporokra lehet számítani. A délkeleti szelet egyre kevesebb helyen kísérik élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul.

Napközben délnyugat felől szakadozik, csökken, illetve gomolyosodik a felhőzet. Emellett délutántól délnyugat felől magasszintű felhőzet érkezik. Elszórtan előfordulhat eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. A keleti, délkeleti szél élénk lesz. Délután 13, 20 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az északkeleti tájakon kezdetben még vékony lehet a felhőtakaró, ott szűrt napsütés is valószínű. Délnyugat, nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. Estefelé délnyugat felől csökken a felhőzet, és szűnik a csapadék. A délkeleti, keleti szél élénk, időnként erős lesz. A hőmérséklet hajnalban többnyire 7, 12, délután 13, 22 fok között valószínű.


Nyitókép: OMSZ csapadékradar, péntek reggel

#Időjárás#meteorológia#hétvége#csapadék#eső#hűvös#szél

Címlapról ajánljuk