Időjárás

Kiadós jégesőt hozott máris a hidegfront, viharos szélre figyelmeztetnek a meteorológusok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 10. 17:45

A Kisalföldön, a Dunántúl északkeleti részén, a főváros térségében, illetve az Alföld északnyugati részén 90 km/h körüli lökések is előfordulhatnak.

Péntek éjszaka északnyugat felől markáns hidegfront érkezik az országba viharos széllel, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán péntek délután.

A hidegfront hétvégére lehűti a levegőt, és csaknem országszerte erős szelet hoz, többfelé viharos lökések is lehetnek. A hegyekben akár 90 kilométer/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak.


Az OMSZ térképe szerint a Kisalföldön, a Dunántúl északkeleti részén, a főváros térségében, illetve az Alföld északnyugati részén lesz nagyobb a viharos szél esélye, a délnyugati és északkeleti országrészben kevésbé valószínű kialakulása.

A meteorológiai szolgálat Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével mindenhol elsőfokú figyelmeztetést adott ki a széllökések veszélye miatt.

Péntek délután zivatarzóna vonult át a Dunántúl északi, északkeleti felén, illetve a főváros térségében, helyenként intenzív esővel, jégesővel, erős, viharos széllökésekkel. Az esti, késő esti órákra a zivatarok kelet, északkelet felé vonulva fokozatosan megszűntek.

 

 


Az OMSZ részletes figyelmeztető előrejelzése szerint péntekről szombatra virradó éjszaka egy markáns hidegfront vonul át az országon, amelynek hatására az északnyugati irányba forduló szél egyre nagyobb területen viharossá fokozódik (a délnyugati és északkeleti országrész kivételével). A legerősebb széllökések általában 60-80 km/h között valószínűek, de kiemelten a Kisalföldön, a Dunántúl északkeleti részén, a főváros térségében, illetve az Alföld északnyugati részén ennél erősebb, néhol esetleg 90 km/h körüli lökések is előfordulhatnak.

A Balaton térségében, valamint a Dunántúli-középhegység, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő részein 90 km/h-t meghaladó lökések is várhatóak. A szombat esti, késő esti órákra mérséklődik légmozgás.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Időjárás#szél#szélvihar#hidegfront#figyelmeztetés

Címlapról ajánljuk