Időjárás

Angyallá vált a Mol-torony

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 16. 10:33

Csütörtök reggel sűrű, de viszonylag vékony ködtakaróba burkolóztak a főváros mélyebben fekvő részei. Köd hömpölygött a Duna mentén is, a Rákóczi híd környékén. A budai hídfőnél kiemelkedett a ködből a 143 méter magas Mol-torony, és aki nyolc óra, fél kilenc körül épp arra járt, különleges, meglehetősen ritkán látható fényjátékot vehetett észre az épület oldalánál. 

A relatíve már magasan járó, a köd fölött hétágra sütő nap sugarai visszaverődtek a torony nagy üvegfelületeiről, és az ablakokról tükröződő fény a sekély ködbe fúródva, mint megannyi reflektorpászma vált kivételes látvánnyá. Egy bizonyos szögből úgy látszott, mintha a torony angyalszárnyakat növesztett volna. 

A fényjáték a légköroptikai jelenségek körébe, azon belül a fényszórási jelenségek közé sorolható. A fenti galériában lévő képeken is látható fénypászmák úgynevezett Tyndall-sugarak. A John Tyndall 19. századi ír fizikusról elnevezett jelenség lényege, hogy a ködpamacsok által árnyékolt területekről nem érkezik a szemünkbe szórt fény, így ott sötétebb sávokat látunk, míg ahová a fény akadálytalanul juthat el, ott világosabb sávok jelentkeznek. 

Fotók: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Időjárás#köd#napsütés#légköroptika#mol-torony#tükröződés#ma

Címlapról ajánljuk