Időjárás

13 ezer kárbejelentés érkezett a hétvégi szélviharok után, de lesz ez még több is

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 7. 8:47

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a balatoni nyaralótulajdonosok közül sokan még nem is tudják, milyen károkat okozott a szélvihar.

Özönlenek a bejelentések a biztosítókhoz a február 4-i szélvihar nyomán, hétfő estig 13 ezren fordultak a társaságokhoz az okozott károk miatt, közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Az rtl.hu-hoz eljuttatott közlemény szerint az ország egész területére kiterjednek a károk, a települések közül Budapest mellett Pécsről, Kaposvárról, Székesfehérvárból, Tatabányáról, Bajáról, Szekszárdról, Felcsútról, Nyírvasváriból érkezett nagy számú bejelentés.

A bejelentések száma a következő napokban várhatóan jelentősen nő majd, ugyanis a Balaton térségében is rendkívül erős széllökések voltak, és nem kizárt, hogy az üdülőtulajdonosok közül sokan még nem is szembesültek a következményekkel.


A bejelentések okai igen széles körűek: áramkimaradás, megbontott tető, fakidőlés, vihar által elsodort tárgyak, kidőlt kerítés, bedőlt kémény, melléképület károsodása, idegen tárgy rádőlése. A gyorsjelentések nyomán a társaságok eddig 1,8 milliárd forintot fizettek ki lakásbiztosításokra.

Előreláthatólag jelentősek lesznek a casco-szerződésekre kifizetett kártérítések is az olyan esetek miatt, amikor fák dőltek vagy faágak zuhantak a gépjárművekre. A szélvihar okozta károk összegét az ipari létesítményekben és közintézményekben keletkezett károkra kifizetett biztosítási pénzek is nagyban növelik majd. 

Nyitókép: Katona Tibor / MTI

#Időjárás#szélvihar#viharkár#biztosítók

Címlapról ajánljuk