Időjárás

Életveszélyessé vált a Mátra és a Bükk, aki jót akar magának, nem most indul kirándulni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 20. 14:01

Az intenzív esőzések és havazások miatt annyira átázott a talaj, hogy sorra dőlnek ki a fák. A nedves hó és a jegesedés is súlyos gondokat okoz. A Kékesre vezető mellékutakat le is zárják a hétvégére.

A Magyar Közút pénteki közleményében arra figyelmeztet, hogy a rendkívül csapadékos időjárás következtében a hétvégére lezárják a Kékesre vezető mellékutakat.

Az elmúlt napokban ugyanis jelentős mennyiségű csapadék hullott Heves megyében is. Ráadásul a Mátra legmagasabb pontjain nemcsak rengeteg eső, hanem helyenként 10-20 centiméternyi nedves, tapadós hó is hullott.

Emiatt olyan nagy mértékben átázott a talaj, hogy sorra dőlnek ki a fák, ez pedig nehezíti és veszélyezteti a közlekedést. A tapadós hó és az éjszakai, hajnali jegesedés miatt szintén dőlnek a fák és szakadnak az ágak.

Életveszélyessé vált a Mátra és a Bükk, aki jót akar magának, nem most indul kirándulni
Havas fák a Kékesen 2023. január 16-án – Fotó: Komka Péter / MTI

Az időjárási előrejelzések szerint a hétvégén további jelentős mennyiségű eső és hó, valamint erős széllökések várhatóak a Mátra térségében, amelyek további fakidőléseket, ágleszakadásokat eredményezhetnek.

Élet- és vagyonvédelmi okok miatt, illetve az utak járhatóságának fenntartása érdekében a Magyar Közút a következő napokban korlátozza a behajtást a Kékesre vezető mellékutakon.

Ez azt jelenti, hogy a kékestetői bekötőúton és az adótoronyhoz vezető mellékúton 2023. január 20-án, pénteken 19 órától egészen 2023. január 22., vasárnap 19 óráig teljes útzárat vezetnek be. 

Ezen utakat kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járművek és az autóbuszok használhatják majd. A rendőrség és a polgárőrség folyamatosan ellenőrzi majd a lezárás idején, hogy mely járművek használhatják nagyon indokolt esetben a bekötőutakat.

A Magyar Közút arra kér mindenkit, hogy a teljes lezárás ideje alatt mindenképpen kerüljék el ezeket az útszakaszokat és semmiképpen se tervezzenek utazást az érintett utakon. A közútkezelő arra is felhívja a figyelmet, hogy a Mátra más útjain is előfordulhatnak ágleszakadások, fakidőlések, így mindenütt érdemes az autósoknak fokozott óvatossággal, körültekintéssel vezetniük.

A Magyar Közút bejelentésével összhangban az Egererdő Zrt. arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzetben fokozottan veszélyes az erdei túrázás:

A folyamatos esőzés teljesen feláztatta a talajt, emiatt nagyfokú fakidőlés tapasztalható az erdőben. Sajnos a meteorológiai előrejelzések hétvégére még több csapadékot ígérnek, alacsonyabb térszintekben eső, magasabban pedig hó formájában. Emellett viharos szélre is kell számítani, ami tovább növeli a fakidőlések kockázatát.

Ezért nyomatékosan arra kérték a lakosságot, hogy saját és családjuk biztonsága érdekében, a hétvégén ne túrázzanak a Mátra és Bükk erdeiben:

Erdei kikapcsolódás helyett MARADJANAK OTTHON!

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Időjárás#tél#havazás#jegesedés#mátra#bükk#kirándulás

Címlapról ajánljuk