Időjárás

Tűzijáték: kevés, de van rá esély, hogy zivatarok alakuljanak ki a Duna vonalán

Dévai LászlóDévai László

2022. augusztus 27. 8:30

Szombaton késő délutántól nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati felén, nagyon kis eséllyel a Dunántúl keleti felén és a Duna vonalában fordulhatnak elő zivatarok – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombati időjárásra vonatkozó előrejelzése.

Az előrejelzésben a nagyon kis eséllyel részen lehet hangsúly, mivel az augusztus 20-i tűzijáték épp egy hasonló közlés miatt maradt el.

Azonnali hatállyal távozik posztjáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és szakmai elnökhelyettese – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. Radics Kornéliát és Horváth Gyulát Palkovics László miniszter augusztus 22-ével menesztette. A botrányt követően 42 ország meteorológusai és tévés időjárás-jelentői álltak ki az OMSZ kirúgott vezetői mellett, a közleményükben azt írták:

Azért veszítették el a munkájukat, mert rendesen csinálták.

Az OMSZ vezetői kiálltak a kirúgott kollégáik mellett, szerintük augusztus 20-án és előtte is a munkatársaik a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére tudásuk legjavát nyújtották, semmiféle káreseményért nem felelősek.

Akárhogy is, az OMSZ 27-ére, vagyis a tűzijáték napjára főként a Nyugat-Dunántúlra jósol erősebb cellákat, intenzív csapadékot és viharos széllökéseket, sőt jégesőt is, ugyanakkor megjegyzik, hogy a Duna mentén is kialakulhatnak hasonló körülmények, bár arra, ahogy írják, nagyon kevés az esély.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images

 

#Időjárás#omsz#tűzijáték#előrejelzés#palkovics lászló

Címlapról ajánljuk