Időjárás

Házakat öntött el a sárlavina Ausztriában, egy ember meghalt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 29. 16:29

A hirtelen lezúduló, özönvízszerű eső miatt drámai helyzet alakult ki Karintiában és Salzburgban.

Földcsuszamlások és áradások alakultak ki Ausztria déli részein kedd este a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt, jelentette az MTI. 12 óra alatt 100-140 milliméternyi csapadék hullott, kiléptek a medrükből a patakok, fákat és sziklákat sodortak az utakra, volt, ahol sárlavina öntötte el a házakat.

Az özönvízszerű esőhöz orkánerejű szél társult, ami fákat csavart ki a földből, illetve távvezetékeket és tetőket rongált meg. Az ORF szerint többeket helikopterrel kellett kimenekíteni az elárasztott településekről.

Az ítéletidő különösen a Villach közelében található Gegendtalban okozott súlyos károkat. Néhány házat az első emeletig elöntött a sár. Egy ideig a tűzoltósághoz vezető út is használhatatlan volt. A hatóságok arra kérték Treffen és Arriach lakóit, hogy lehetőség szerint otthonuk magasabban fekvő szintjein keressenek menedéket.

Az ORF tudósítása szerint Arriach település jelenleg is el van vágva a külvilágtól. A karintiai Treffenben egy ember meghalt. A 82 éves férfit sárlavina temette maga alá, holttestét szerda délben találták meg a kutyás keresőcsapatok. Egy autóst eltűntként tartanak számon, aki hajnali négykor hívta a segélyvonalat azzal, hogy sár öntötte el az autóját.

Karintián kívül drámai a helyzet a salzburgi Lungau régióban is. A tűzoltók kedd este óta küzdenek a heves esőzés okozta károk felszámolásáért. A lakosságot arra kérték, hogy maradjanak a házakban, ne menjenek le a mélygarázsokba és pincékbe, valamint maradjanak távol a patakpartoktól és hidaktól.

A helyzet a következő órákban még súlyosbodhat is, a meteorológusok szerint Salzburgban, Felső-Ausztriában, a Wald- és Mostviertelben, valamint Stájerországban további viharok alakulhatnak ki heves esővel és jégesővel. Karintiában is további áradások és sárcsuszamlások veszélye fenyeget.

#Időjárás#ausztria#vihar#özönvíz#áradás#sárlavina#karintia#salzburg

Címlapról ajánljuk